Öppet bråk i regeringen: ”Ovärdigt sätta fattiga barn mot varandra”

avJonathan Jeppsson, Kenan Habul

Ett öppet Instagram-bråk har uppstått i regeringen kring migrationen.

Kulturminister Alice Bah Kuhnke är starkt kritisk till finansminister Magdalena Anderssons uttalande om barnfattigdom.

– Det är för mig ovärdigt att sätta fattiga barn mot varandra, säger kulturministern till Aftonbladet.

Barnfattigdom är ett avgörande skäl att flyktinginvandringen har behövt stramas åt. Det säger finansminister Magdalena Andersson i en intervju med Dagens Nyheter.

1 av 2 | Foto: Pontus Orre
Finansminister Magdalena Andersson.

Uttalandet har fått Alice Bah Kuhnke att gå till hårt angrepp mot regeringskollegan på Instagram. Kulturministern har lagt upp ett foto med intervjun och under det skriver hon:

”Det är uppenbart att många har gett upp kampen för medmänsklighet och internationell solidaritet. Men jag vägrar. Jag kommer att fortsätta. Sverige behöver visioner, framtidstro och mod. Det är mycket som är åt helvete i vår värld. Men det är inte en anledning att kapitulera.”

Anser du att finansministern ”har gett upp hoppet för medmänsklighet och solidaritet”?

– Vi skiljer oss uppenbart åt i hur vi tar oss an de största utmaningarna. Där socialdemokratin vill backa, där vill Miljöpartiet kliva fram. När hon ställer de mest utsatta grupperna mot varandra, då vill jag stå för medmänsklighet och allas lika värde. Vi ska fortsätta bekämpa barnfattigdom, men vi gör det inte genom att ställa fattiga barn mot varandra. 

Vad menar du när du skriver: ”fattiga barn är skäl för en politik mot barnfattigdom. Inget annat”?

– Jag menar just det. Att fattiga barn inte blir mindre fattiga om de till exempel inte få träffa sin familj. Att sätta fattiga barn som flyr från ett krig mot fattiga svenska barn är för mig en ovärdig kalkyl. 

Inte fler än vi klarar av

Magdalena Andersson menar att uppgifterna om barnfattigdomen i Sverige, som i huvudsak handlar om utlandsfödda, stärker hennes bild av en bristfällig integrationen.

– Sverige ska inte ta emot fler människor än vi klarar av. Vi vill inte ha ett samhälle med ökade klyftor, särskilt gäller detta i fråga om barnen som får sina framtida livschanser begränsade, säger hon till DN.

Men det är argument som Alice Bah Kuhnke inte köper:

– Nej, Sveriges ekonomi är urstark. Vi har 300 000 fler i arbete sen regeringen tillträdde, vi har EU:s högsta sysselsättningsgrad och vi har låg statsskuld, vi har färre än på länge som är beroende av bidragssystem. Om Sverige inte klarar av att ta sig an svåra utmaningar nu, då undrar jag när, om inte Sverige kan göra det här, vilket annat land är det då som kan?

”Ovärdigt att sätta utsatta barn mot varandra”

Alice Bah Kuhnke har inte pratat med finansministern om sitt inlägg.

– Ingen skulle bli gladare än jag om det var en missuppfattning. Den här frågan tydliggör från vilken utgångspunkt vi har kämpat och fortsätter kämpa runt statsministerns bord.

Din kritik låter som om du sitter i opposition och inte i samma regering?

– Detta är ingen ny politik. Det är vad vi har drivit i fyra år och vad vi kommer att fortsätta bottna i. Detta visar precis hur mycket vi behövs. Vi har höjt barnbidraget, förstärkt underhållsstödet, vi har drivit en politik för att barn i Sverige inte ska leva i fattigdom.

När du klev in i regeringen för fyra år sedan, hade du då kunnat tro att en S-minister skulle låta så här i dag?

– Nej, nej. Det är för mig ovärdigt att sätta utsatta barn mot varandra, säger Alice Bah Kuhnke.

Andra S-minister på en vecka som får kritik

Så sent som i förra veckan uppstod ett infekterat bråk på Twitter mellan justitieminister Morgan Johansson och Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt. Då handlade kritiken om att Morgan Johansson skrivit att gratis kollektivtrafik för unga inte varit genomförbart om migrationspolitiken inte stramats åt.

S-ordföranden i Lomma, Sebastian Merlöv, hoppade av riksdagslistan i protest mot Morgan Johansson. 

– En socialdemokrat sätter inte en svag grupp mot en annan grupp, sa Merlöv till Aftonbladet då.

Dagens tre rubriker 29 maj 00:29
ARTIKELN HANDLAR OM