Valet 2018

Sparkade generaldirektören bjuds in till utskott

avPär Karlsson

Regeringen och socialminister Annika Strandhäll (S) har fått hård kritik efter att man gav Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler sparken.

Nu har Begler, på Allianspartiernas initiativ, bjudits in till riksdagens socialförsäkringsutskott för att ge sin syn på vad som hänt.

– Mitt intryck är att hon fått sparken av valtaktiska skäl, säger Johan Forsell (M), socialförsäkringsutskottets vice ordförande.

Den 27 april meddelade socialminister Annika Strandhäll att Försäkringskassans generaldirektör Ann-Marie Begler fick sparken. Beskedet kom trots att Begler lyckats med det som regeringen krävt, att få ned kostnaderna kring assistentersättningen och fått sjuktalen att minska.

Samtidigt hade kritiken mot regeringens politik, som kassan utför, kring både sjukförsäkringarna och assistentersättningen stundtals varit hård.

Strandhäll uppgav att en ny ledning för Försäkringskassan skulle förbättra stödet för individen, ett område där hon menade att myndigheten inte levererat.

Beskedet väckte ilska på flera håll och kritiserades både från höger och vänster. Begler, som fick starkt stöd av sin personal, sa själv att hon fått sparken av valtaktiska skäl, något som Strandhäll förnekade.

1 av 2 | Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ann-Marie Begler får chans av alliansen.

Begler fick sparken - ska ge sin syn

Ministern har också sagt att missnöjet med Begler funnits en längre tid.

I slutet av maj är Strandhäll kallad till riksdagens socialförsäkringsutskott för att ge sin syn på vad som hänt. Men i dag beslutade utskottet också att bjuda in Ann-Marie Begler.

Det skedde på Alliansens initiativ och man fick även stöd av Sverigedemokraterna i sin önskan.

– I grund och botten ser vi att den förklaring som regeringen har gett till varför man sparkat Ann-Marie Begler innehåller en väldig massa obesvarade frågor. Mitt intryck är att Begler i grunden har skött sitt jobb och gjort det som regeringen har bett henne att göra och att hon får sparken av närmast valtaktiska skäl, säger Johan Forsell (M), socialförsäkringsutskottets vice ordförande.

”Valtaktiska skäl”

Han fortsätter:

– När nu Strandhäll kommer till utskottet tycker vi det är rimligt att även Begler får möjlighet att ge sin syn på hu den här styrningen av Försäkringskassan har fungerat. Det är en av Sveriges största och absolut viktigaste myndigheter. Det är viktigt att vi får upp alla kort på bordet.

Begler väljer själv om hon vill komma eller inte.

– Det är en inbjudan från utskottet. Vi hoppas att hon vill komma och ge sin bild av hur styrningen av myndigheten har fungerat, säger Forsell.

– Det handlar om förtroende för Försäkringskassan och hur regeringen styr sina myndigheter. De kan inte sparka uppskattade tjänstemän till synes utan en rimlig anledning.

ARTIKELN HANDLAR OM