NMR försökte störa Lööfs tal

VISBY. Nazistiska Nordiska motståndståndsrörelsen försökte störa C-ledaren Annie Lööfs tal i kväll.

”Folkförrädare” skrek de.

Publiken i Almedalen tystade dem omgående.

–  Man blir förbannad, riktigt irriterad, att de tar sig rätten att hålla upp plakat med texten landsförrädare, med sina rakade huvuden. Man blir ursinnig, säger Annie Lööf till TV4 efter talet.

Onsdagen var Centerpartiets dag i Almedalen i Visby. Klockan 19.00 inledde Annie Lööf sitt tal på scenen. Efter bara någon minut avbröts hennes tal, där hon fördömde attackerna mot judiska församlingshemmet i Göteborg, av personer från Nordiska motståndsrörelsen, NMR, som hade tagit plats i den stora publiken.

”Folkförrädare” ropade de.

Men skanderandet från nazisterna överröstes när publiken omgående applåderade och ropade ”Annie, Annie!”. Medlemmar i organisationen Kriminellas revansch i samhället, KRIS, omringade omgående nazisterna.

– Vår uppgift är inte att ta politisk ställning utan att representera trygghet, och det var det vi gjorde här idag, säger en representant till Aftonbladet.

– Stundvis kändes det som att det behövdes.

Lööf fortsatte sitt tal och sa bland annat:

– Ingen ska få skrämma oss till tystnad, inte någon. Hatet ska inte fortsätta växa. Det är allvar nu. I höst kan vi stå upp mot de främlingsfientliga krafterna.

NMR störde talet

Hon sa också:

– Mot hatet måste vi stå tillsammans.

NMR har i år bokbord och har fått tillstånd att hålla torgmöten.

Annie Lööf fortsatte sitt tal som planerat och talade om problemen med integrationen och de växande vårdköerna i Sverige. Hon kritiserade Socialdemokraterna och Stefan Löfvens budskap om att valrörelsen ska handla om välfärd.

– Att han bara vågar när det finns människor som varje dag väntar på hjälp.

Hon avslutade med att försvara det skakiga Allianssamarbetet:

– Centerpartiet vill hålla ihop Alliansen. Även om vi inte alltid tycker exakt samma i enskilda frågor så har vi en gemensam, solid grund att stå på.

– Så länge vi står upp för varandra och samarbetar så har vi goda chanser att byta ut Stefan Löfven i höst.

”Man blir förbannad”

Men hon slog också fast att hennes parti aldrig kommer att förhandla med Sverigedemokraterna.

Efter talet kommenterade Annie Lööf NMR:s agerande i TV4.

– Det här visar vikten av att ta fajten och behoven att hålla alla de här talen, säger hon.

– Jag var väldigt berörd. Man blir förbannad, riktigt irriterad, att de tar sig rätten att hålla upp plakat med landsförrädare, med sina rakade huvuden. Man blir ursinnig.

Till SVT sa hon sedan:

– Det här är nazister som finns och som stör det demokratiska samtalet. Den här organisationen tar sig rätten att framför mig stå med en banderoll där det står folkförrädare. Det här är en nazistisk sekt som vill störta det demokratiska samhället.

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

LÄS VIDARE