S vallöfte: 2,3 miljarder till mer öppet på vårdcentraler och närakuter

avAnette Holmqvist

Mer personal, vårdcentraler som är öppna på kvällar, helger och nätter samt fler mobila vårdteam runt om i landet.

Det är ett nytt vallöfte från Socialdemokraterna, som viker 2,3 miljarder för ändamålet.

– Vi gör en rejäl satsning för att bygga ut den nära vården, säger socialminister Annika Strandhäll.

På familjecentralen i Huddingeförorten Vårby, Stockholm, står barnvagnar uppradade och barnböcker ligger framme på ett bord.

Platsen är vald för att den ses som ett exempel på hur vården kan samordnas bättre på många håll, framhåller socialministern.

– Det här är ett utmärkt exempel på vad som behöver ske på fler ställen. Vi behöver se till att vården också kommer närmare medborgarna. Här har man dessutom utvecklat vården så att man har ett mycket nära samarbete mellan landsting och kommun, man är till och med samlokaliserade, säger Annika Strandhäll.

Från årsskiftet ska mer av den svenska vården organiseras så att den kommer närmare medborgarna. Dagens sjukhustunga vård ska minska och i stället ska vårdcentraler och närakuter nära befolkningen byggas ut, är tanken.

Foto: Stefan Mattsson
Socialminister Annika Strandhäll presenterar nytt vallöfte.

Nattöppna vårdcentraler

Inför valet lovar nu Socialdemokraterna 2,3 miljarder till vården för att öka kapaciteten. Det betyder att man lägger en miljard årligen utöver den tidigare presenterade patientmiljarden på att bygga ut den nära vården.

Pengarna ska både gå till att anställa mer personal, men också till ökade öppettider på kvällar, nätter och helger på vårdcentraler, jourmottagningar och närakuter samt att ta fram fler mobila vårdteam.

– Man ska kunna möta fler professioner i den nära vården, ute i primärvården, säger Strandhäll.

Det är stor brist på vårdpersonal redan nu. Hur ska ni få fram fler anställda?

– Ja det är stor brist, det är därför vi under mandatperioden har byggt ut utbildningsplatserna till barnmorska, specialistsjuksköterskor, sjuksköterskor, undersköterskor och lagt om politiken. I år bygger vi också ut läkarutbildningen, säger socialministern.

– För att vi ska klara av att möta de ökande behoven i Sverige, med fler äldre och barn, så måste vi också se till att vi gör satsningar.

Mer digital vård

En del av pengarna ska dessutom gå till att utveckla digitala tjänster inom vårdrådgivningen 1177.

Tjänsten ska framöver inte enbart fungera som rådgivning. Det ska också gå att kunna komma i kontakt med sin vårdcentral via 1177, enligt Strandhäll.

– Det är i dag en tjänst som de flesta svenskar använder och känner till. Det vill vi nu utveckla, säger hon.

Irene Svenonius, landstingsstyrelsens ordförande (M) i Stockholm är inte imponerad över dagens förslag eller regeringens arbete under mandatperioden.

– Vårdköerna har fördubblats i landet och de regionala skillnaderna blivit enorma. Att döpa om eller damma av tidigare satsningar kommer inte lösa de stora problemen som finns. Det krävs en utökad kömiljard som håller köerna korta i hela landet och inte bara i Stockholm, säger hon.

Välfärd ska stärka S

Socialdemokraterna har ett svagt utgångsläge i väljaropinionen inför valet. Partiledningen har framhållit att man kommer att prata mer än hittills om välfärdsfrågor, där man traditionellt har starkt stöd, tiden fram till valet den nionde september.


• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM