KD får sin sämsta siffra någonsin

1 av 3 | Foto: KD har backat i samtliga mätningar sedan Ebba Busch Thor tog över.
SAMHÄLLE

Kristdemokraterna noteras för sin sämsta siffra någonsin i SCB – och skulle åka ur riksdagen om det vore val i dag.

Partiet har backat i samtliga mätningar sedan Ebba Busch Thor tog över.

– Vi tar det här på största allvar, säger partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson.

Kristdemokraterna har det motigt i SCB:s mätningar, där man finns med sedan riksdagsinträdet 1991. Tre senaste mätningarna i rad har man noterats för bottensiffror en bra bit under fyraprocentsspärren till riksdagen.

Dagens 3,1 procent är sämsta siffran någonsin och kan jämföras med KD:s valresultat från 2014 då man fick 4,6 procent. Innan dess var förra mätningen i november partiets bottennotering sedan 1991.

Bekymrad partisekreterare

När Ebba Busch Thor tog över som partiledare efter Göran Hägglund i april 2015 fanns stora förhoppningar inom KD att bytet skulle leda till ett opinionslyft. Men något sådant kan inte skönjas, i stället har partiet backat i samtliga SCB-mätningar sedan Busch Thor tog över.

Partisekreteraren Acko Ankarberg Johansson är bekymrad över det svaga stödet i väljaropinionen.

– Det är väldigt dåliga siffror. Det är lite förvånande eftersom vi haft en uppgång i ett par undersökningar, men vi tar det här på största allvar, säger hon.

– Det tar tid att bygga en relation med väljarna och vi vet att vi behöver en annan politik när vi nu står i den värderingskris som vi har i Sverige.

MP:s lägsta på tio år

Även Miljöpartiet har det tungt efter turbulensen som resulterade i nya ministrar och nytt språkrör. Partiets 4,7 procent är det lägsta stödet de gröna haft på tio år.

– Det är aldrig roligt när man inte får de siffror som man skulle vilja ha. Men det finns en stark framtidstro i vårt parti efter den senaste tidens händelser. Vi har ett nytt språkrörspar och vi har två nya gröna ministrar. Det ger oss kraft att jobba vidare, säger Amanda Lind, själv ny på posten som partisekreterare för Miljöpartiet.

ARTIKELN HANDLAR OM