Alliansen ger olika besked i regeringsfrågan

Alliansen är splittrad i frågan om hur Sverige ska styras efter nästa val.

Jan Björklund (L) öppnar för en koalition med Socialdemokraterna – något som allianskollegan Ebba Busch Thor (KD) ratar.

– En regering mellan Alliansen och Socialdemokraterna tror jag inte är realistiskt, säger hon.

Jan Björklund mötte pressen i riksdagen, dagen efter han öppnat för ett möjligt samarbete mellan Alliansen och Socialdemokraterna 2018. L-ledaren tror att utspelet delar väljarkåren.

– Jag tror det finns en del som mycket väl kan tänka sig att Alliansen regerar med Socialdemokraterna. Det finns också en stor grupp som inte alls kan tänka sig det, säger han.

Handlingskraftiga regeringar

Koalitionen skulle enligt Björklund syfta till att minska inflytandet från både Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet.

Jonas Sjöstedt menar att det här skulle gynna Sverigedemokraterna och hans eget parti, vad säger du om det?

– Jag tror att det som gynnar partierna på ytterkanten är en situation där det finns en stor oro i samhället, där det upplevs som att det inte finns handlingskraftiga regeringar som tar itu med problemen, säger Björklund.

– Vi ser en otrolig polarisering i hela Europa. Vi löser inte den situationen med mer extrem politik.

Jan Björklund säger samtidigt att Alliansen måste ge besked om hur den ska förhålla sig till SD och hur regeringsfrågan ska hanteras.

Hur stort problem är det för dig att borgerligheten ger olika besked i regeringsfrågan?

– Det är ett problem för oss alla. Det är klart att vi måste ge ett gemensamt besked i god tid före valet, men det är två år kvar.

KD: En olycklig diskussion

KD-ledaren Ebba Busch Thor kommenterade också regeringsfrågan på fredagen, men hon gör en helt annan analys än vad Jan Björklund gör. Hon tycker inte att en koalition mellan Alliansen och Socialdemokraterna är realistisk.

– Min utgångspunkt, två år före ett val, är inte att förlora utan att vinna och söka så stort stöd som möjligt för en Alliansregering, då är det märkligt att spekulera i för många andra alternativ, säger hon.

Vad är din största kritik mot en stor koalition?

– Vår grundläggande kritik går ut på att Socialdemokraterna för Sverige åt fel håll. Då kan vi inte ena stunden säga att regeringen är fel och sedan säga att statsminister Stefan Löfven kommer vara kvar. Vi kommer att rösta emot honom.

Hur problematiskt är det att Alliansen ger olika besked?

– Det är klart att det är olyckligt att vi har olika syn på hur skadlig Socialdemokraternas politik är för Sverige och hur vida det är realistiskt om de ska vara i en koalitionsregering.

Lööf: Inte intresserad

Annie Lööf (C) säger till TT att hon inte vill bilda en gemensam regering med S om Alliansen blir det mindre blocket. Hon säger också att en Alliansregering inte kan vara beroende av SD.

– Jag vill inte ta ut en valförlust i förskott, utan jag har siktet inställt på att vinna valet och bilda en ny, stark Alliansregering. Skulle olyckan vara framme att väljarna inte ger oss det mandatet så har vi en problematisk situation, säger hon till TT.

– Vi kommer oavsett valresultat se till att Löfven avsätts så att vi får en talmansrunda i demokratisk ordning där vi utreder vem som har störst möjlighet att regera. Jag är beredd att inom ramen för Alliansen föra samtal över blockgränsen, men jag är inte beredd att sätta mig i en storkoalition tillsammans med Socialdemokraterna, säger Annie Lööf.

Publisert: