Aftonbladet avslöjar: Spelet bakom stängningen av Öresundsbron

avAnette Holmqvist, Pär Karlsson

Källor: Räkna med att förslaget återkommer

1 av 3

Sista ordet är inte sagt om möjligheten att stänga Öresundsbron, erfar Aftonbladet.

Källor uppger att regeringen räknar med att återkomma med ett omarbetat förslag – och få stöd av Moderaterna.

– Det spelar ingen roll vad Miljöpartiet har sagt. Det är Ygemans ord som gäller, säger en källa.

Foto: P-O Sännås
Inrikesminister Anders Ygeman (S).

Det var vid lunchtid i dag som det stod klart att regeringen drar tillbaka förslaget om att regeringen ska kunna besluta om att stänga Öresundsbron vid behov. Under förmiddagen hade flera oppositionspartier sagt att man inte var beredda att stödja regeringen i frågan efter att Lagrådet riktat hård kritik mot att förslaget var bristfälligt berett.

Enligt vad Aftonbladet hade regeringen dock fattat beslut om att backa redan innan Moderaterna och Liberalerna kom med sin kritik. Källor uppger att Miljöpartiet krävde att idén om att kunna stängas vid behov skulle dras tillbaka efter Lagrådets kritik.

Först ut att kommentera frågan var också Miljöpartiets Annika Hirvonen Falk (MP), vice ordförande i justitieutskottet:

– Vi, MP, tycker inte att det här är ett bra förslag. Vi har drivit det här från början, så det är bra att det genom Lagrådets kritik blev uppenbart för alla.

Inga planer på att slopa idén

Aftonbladet kan dock avslöja att regeringen inte har några planer på att slopa förslaget om att ha möjligheten att stänga Öresundsbron. Flera källor i regeringskansliet vittnar om att det sista ordet inte är sagt, även om förslaget blir kraftigt försenat. Kritiken ska nu detaljstuderas och möjligheter att förändra förslaget undersökas.

Enligt vad Aftonbladet erfar räknar regeringen med att kunna få stöd av Moderaterna om man bereder förslaget ytterligare.

– Vi tror att de kommer stödja förslaget senare, vi får förändra det efter lagrådets kritik. Men räkna med att det återkommer, det spelar ingen roll vad Miljöpartiet har sagt, det är Ygemans ord som gäller, säger en källa.

Regeringen räknar nu med att gå fram med förslaget om att införa id-kontroller på all kollektivtrafik till Sverige, något man har tillräckligt med stöd för att få igenom riksdagen.

– Idén kring bron fanns med i överenskommelsen mellan S och MP om flyktingpolitiken.

”Vill reda ut frågetecken”

Inrikesminister Anders Ygeman (S) var tydlig med att möjligheten att stänga Öresundsbron vid extrema fall måste finnas. Han säger att om inte riksdagen ger regeringen den möjligheten måste man vara beredd att ta det beslutet själva om det behövs. Nu väntar samtal med oppositionen:

– Om vi inte klarar av att reda ut de frågetecknen är det viktigt att riksdagen har möjlighet att fatta den här sistahandsåtgärden, om det över huvud taget skulle bli aktuellt, säger Ygeman.

M-ledaren Anna Kinberg Batra sa i dag att hennes parti inte kan stödja förslaget om att kunna stänga bron i dagsläget, på grund av Lagrådets kritik.

– Man får fundera igen, bereda ordentligt och komma tillbaka om man fortfarande vill, säger hon.

Enligt vad Aftonbladet erfar har partiet inget emot idén att föra över beslutsrätten att stänga bron till regeringen. Justitieminister Morgan Johanssons pressekreterare Jonathan Holst säger att samtal mellan regeringen och oppositionen i frågan sker under dagen.