Annie Lööf efter alliansmötet: För samtal med S

avAnette Holmqvist, Kenan Habul, Pär Karlsson

Ulf Kristersson har under förmiddagen träffat de övriga alliansledarna – inför sitt möte med talmannen klockan 15.

Efter mötet meddelade Annie Lööf att samtal fortfarande pågår över blockgränserna.

– Vi vill bilda en alliansregering och förankra den över blockgränsen, säger Annie Lööf.

Ulf Kristersson väntas hålla pressträff klockan 15.30.

I eftermiddag ska Ulf Kristersson (M) träffa talmannen Andreas Norlén för att ge en första lägesbild av försöken att bilda en regering.

Kristersson skulle kunna säga att han är klar med sitt arbete, men det troligaste är att han berättar att han tänker använda också tiden fram till den absoluta deadline som satts till den 16 oktober.

– Det är inte säkert att han kommer att ha någonting att komma med ens då, säger en allianskälla.

1 av 3

Förankra över blockgränsen

Ulf Kristersson har träffat sina allianskamrater flera gånger, bland annat under tisdagsförmiddagen.

Efter mötet berättade Annie Lööf att man nu är inne i förhandlingar inom Alliansen och för samtal över blockgränsen.

Står ni i centerpartiet fast vid att ni inte vill tillträda utan att ha förankrat en alliansregering över blockgränsen?

– Vi vill bilda en alliansregering och ha den förankrad över blockgränsen. Det är viktigt för Sverige inte minst för de breda politiska reformer som krävs nu när vi går mot lågkonjunktur. Vi behöver ha så bred uppställning som möjligt bakom en regering, som jag ser det är det nödvändigt att den är handlingskraftig, säger Annie Lööf.

Sträcker ut en hand

Hon menar att stämningen inom Alliansen är ”lika god som vanligt”.

– Vi pratar om vägen framåt, hur vi ska få till en alliansregering. Men vi pratar också om innehållet.  Det handlar om hur de samhällsproblem vi har ska lösas med politiska reformer.

På frågan om hon tror att Stefan Löfven kan ”nötas ner” svarar Annie Lööf att hon ändå ser en utsträckt hand från S-ledaren.

– Jag har hört de här ultimativa uttalandena från Stefan Löfven, både ”glöm det” och ”nej”. Samtidigt sträcker han också ut handen, för han ser behovet av att ha blocköverskridande lösningar. Det kan inte bara innebära att de ska till när Stefan Löfven är statsminister.

Annie Lööf säger att C ännu inte tagit ställning till hur man ska skulle agera om Kristersson går fram med en M/KD-regering i ett senare skede.

Olika syn på regeringsförutsättningar

Partierna i Alliansen har länge sagt att de vill bilda en regering tillsammans, men man har sett olika på under vilka förutsättningar en sådan kan komma till.

Jan Björklund (L) har slagit fast att det endast går om Socialdemokraterna stöttar en sådan regering och att det inte finns något som heter passivt stöd av Sverigedemokraterna. Även Annie Lööf (C) har många gånger stängt dörren till att luta sig emot SD medan M och KD har ansetts mer öppna i frågan.

1 av 6 | Foto: Carolina Byrmo
C-ledaren Annie Lööf.

Bildts tweet väckte uppmärksamhet

Häromdagen väckte Carl Bildt, tidigare statsminister, moderatledare och utrikesminister, uppmärksamhet på Twitter när han skrev:

Vid regeringsbildningen 1991 hade vi faktiskt en liknande situation som i dag. Men vi bildade till slut alliansregering, förhandlade aldrig regeringens politik med Ny Demokrati, gjorde stora uppgörelsen med S och malde ner och tillintetgjorde ND.”

Bildts tweet har väckt frågor och av vissa tolkats som att han öppnar för att Alliansen ska ta stöd av SD för att kunna regera.

När Aftonbladet träffade honom i går förtydligade han vad han menade.

– Man ska inte tolka det alls. Jag bara redogjorde vad som inträffade för 25 år sen, säger Bildt.

”Pågår en process”

Ska Alliansen gå fram med passivt stöd med SD?

– Jag uttalar mig inte i de frågorna. Nu pågår en regeringsbildningsprocess. Och det gäller att respektera vad de har för sig på ett eller annat sätt. Jag har förtroende för dem. Och i den mån jag ska ge några råd, om de vill ha några sådana, men inte offentligt.

Vilket råd skulle du ge till Ulf Kristersson?

– Då skulle jag svara att jag ger det till honom. Jag har varit med om det här förr. Det är viktigt att de har den arbetsro som krävs för att föra de samtalen mellan sig och mellan de andra som är aktuella.

Hos Socialdemokraterna väntar man med spänning på vad som ska komma ut av mötet mellan Kristersson och talmannen i dag, enligt källor till Aftonbladet.

Partiet har i nuläget inte fått någon förhandsinformation om vad som kommer att sägas klockan 15.

– Mycket talar för att han inte har något besked att ge ännu, säger en S-källa.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson håller pressträff efter mötet med talmannen.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!