MP var nära lämna regeringen – när flyktingreglerna skärptes

Miljöpartiet var nära att hoppa av regeringssamarbetet under flyktingkrisen.

Partiet hade tuffa interna diskussioner om hur man skulle agera när migrationspolitiken skärptes kraftigt.

– Ska vi göra den här migrationsöverenskommelsen så bra som möjligt eller ska vi lämna? säger Isabella Lövin i Ekots partiledarutfrågning.

På fredagen frågades Miljöpartiets språkrör Isabella Lövin ut i P1:s partiledarutfrågningar.

Hon berättade då att Miljöpartiet hade hårda interna diskussioner kring om man skulle stanna kvar i regeringssamarbetet när reglerna kring migrationen skärptes kraftigt under flyktingkrisen hösten 2015.

Socialdemokraterna var, enligt vad förra språkröret Åsa Romson berättat, beredda att skärpa asylreglerna oavsett om MP var med på migrationsöverenskommelsen – och även om Miljöpartiet hade hoppat av.

– I ett regeringssamarbete är det ibland väldigt tuffa diskussioner och ibland är det vi som sätter hårt mot hårt, säger Isabella Lövin.

Isabella Lövin.
Isabella Lövin.

– Vi är ett demokratiskt parti. Vi vägde olika alternativ mot varandra. Vår bedömning var att det skulle ha blivit en sämre migrationsöverenskommelse om inte vi ingått i den.

Men ni var i en situation där ni funderade på att ställa upp det här eller om ni skulle lämna?

– Ska vi göra den här migrationsöverenskommelsen så bra som möjligt eller ska vi lämna? Vi valde att stanna för att det också finns så mycket viktigt klimatpolitik som måste genomföras.

Hon vill inte svara på hur nära det var att Miljöpartiet verkligen hoppade av.

– Det kan vi lämna till memoarskrivandet och historieböckerna, men det var tuffa diskussioner kring det här.

Publisert: