Förre V-ledaren: Uteslutet att släppa fram S-MP-regeringen

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet kan hindra Stefan Löfven från att bli statsminister om de trycker röd knapp i statsministeromröstningen.

Förre V-ledaren Lars Ohly kallar uppgörelsen för en förödmjukelse och vill att partiet röstar nej.

”Det skulle förvåna mig mycket om en ny S-MP-regering kommer att tillträda.” skriver han på SvD Debatt.

Förre V-ledaren Lars Ohly anser att Vänsterpartiet bör rösta nej till Stefan Löfven som statsminister. I en debattartikel i SvD radar han upp flera exempel på punkter i utkastet till uppgörelsen mellan S, MP, C och L som inte överensstämmer med Vänsterpartiets politik.

Han nämner bland annat avskaffandet av värnskatten, att rut-avdraget utökas, att arbetsrätten förändras och att det blir fri hyressättning på nyproduktion.

”Det är uppenbart att Socialdemokraterna sålt ut Vänsterpartiet samtidigt som de beslutade sig för att kasta bort alla former av vänsterpolitik.” skriver han i debattartikeln.

1 av 2 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
Lars Ohly, tidigare partiledare i Vänsterpartiet.

För att konstellationen S, MP, L och C ska kunna tillträda krävs det att V röstar gult eller grönt vid statsministeromröstningen. Röstar de rött, och M, KD och SD också trycker röd knapp, kan Stefan Löfven inte tillträda.

”Måste betraktas som uteslutet”

Lars Ohly skriver i debattartikeln att det är uppenbart att de fyra partierna förutsätter att V ska rösta gult och därmed släppa fram Löfven. Alternativet, att inte få en regering efter fyra månader, skulle vara ohållbart.

”Svarte Petter-kortet ska landa hos Vänsterpartiet, det är tanken. Och i någon mån är det naturligtvis ett dilemma att partiet riskerar att fälla en socialdemokratisk statsministerkandidat tillsammans med det nationalkonservativa blocket. Men alternativet – att släppa fram en statsminister som lovat föra centerpolitik – måste ändå betraktas som uteslutet.” skriver Lars Ohly

Aftonbladet har sökt Jonas Sjöstedt för en kommentar men Vänsterpartiets presstjänst meddelar att han inte tänker kommentera regeringsfrågan i nuläget.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM