Grön Ungdoms krav: Slopa ett språkrör

Grön ungdoms ledare Hanna Lidström vill att ett språkrör slopas.

Miljöpartiets ungdomsförbund räknar med att lägga ett kongressförslag om att partiet bara har en partiledare i framtiden.

– Det är en superfin ambition, men nu har vi testat det i 30 år – och nackdelarna överväger, säger Hanna Lidström.

I går meddelade Gustav Fridolin att han lämnar posten som språkrör vid Miljöpartiets kongress nästa år. Redan har spekulationerna tagit fart – finansmarknadsminister Per Bolund har nämnts som hans efterträdare och tidigare språkrör krävt att även Isabella Lövin ställer sin plats till förfogande.

Samtidigt vill nu Grön ungdoms språkrör Hanna Lidström i framtiden se att partiet bara har en partiledare. Om Grön ungdoms förbundsstyrelse får igenom det hos sina medlemmar, är det ett förslag man kommer att lägga på kongressen i vår.

”Ingen sticker fram”

Hanna Lidström menar att språkrörsmodellen i sig bidrar till att språkrören har så lågt förtroende – och att det skulle kunna förbättras med bara en partiledare.

– Dels att det blir tydligt vem det är som syns och dels att den personen får ett tydligt mandat att leda partiet. Det blir lite halvmesyr, ingen sticker fram och ingen litar på någon.

”Försvårar för väljarna”

Hanna Lidström menar att man med två språkrör försvårar för väljare som vill rösta på partiets politik.

– Min analys är att fler gillar vår politik än som vågar rösta på oss. Då blir det ett ganska stort svek mot alla som brinner för klimatet att inte kunna ha människor som de kan lära känna och känna att: ”Jag litar på dig och känner förtroende för att du kommer att agera bra”.

– Det är en superfin ambition, men nu har vi testat det i 30 år – och nackdelarna överväger.

Hon tror också att partiet med tiden kommer att överge det delade partiledarskapet. För att ändra stadgarna krävs kvalificerad majoritet – två tredjedelar av kongressens ledamöter måste rösta för förslaget. 

– Jag tror att det kommer att bli så så småningom, men kanske inte i år.

Publisert:

LÄS VIDARE