Ebba Busch Thor: Jag säger också ”me too”

avOlof Svensson

UPPSALA. Ebba Busch Thor hängde på kampanjen om sexuella övergrepp när hon inledde partikongressen.

KD-ledaren har själv varit utsatt för trakasserier:

– Jag säger också ”me too”, sa hon i sitt tal.

1 av 4 | Foto: Urban Andersson

Till tonerna av Mando Diaos ”I wanna dance with somebody” gick Ebba Busch Thor upp på scenen i kongresshallen i Uppsala.

KD-ledaren inledde med att hälsa välkommen till den tidigare partiledaren Alf Svensson, som satt på andra raden bland åhörarna. Hon gick sedan vidare med att prata om ”välfärdslöftet” - partiets politik på sjukvård- och omsorgsområdet.

– Vi behöver återupprätta välfärdslöftet. Bara en av fyra tycker att Sverige är på väg åt rätt håll, sa Ebba Busch Thor.

KD vill bland annat satsa sex miljarder kronor på tre år för att vända skolor som har för dåliga resultat. Staten ska också kunna gå in och ta över skolor som inte håller måttet. En del av pengarna, en halv miljard per år, vill partiet satsa på områdespoliser som ska kunna finnas i och omkring skolan.

– Lärare ska inte förväntas vara extrapoliser, vi behöver riktiga poliser som ska kunna verka nära, men även på skolorna, sa Ebba Busch Thor.

Efter talet utvecklade hon förslaget. Det ska inte handla om poliser som är stationerade i skolan utan poliser som arbetar nära skolan.

– Man ska kunna arbeta i närområdet och på skolan när det behövs.

Vad är skillnaden mot i dag?

– Att det blir fler poliser, det är inte tillräckligt i dag.

Så egentligen är det fler poliser ni vill ha?

– Fler poliser men med ett uttalat mål att de ska jobba på och tillsammans med skolorna. 

Vill införa flexibel föräldraförsäkring

KD-ledaren ägnade en stor del av sitt tal åt jämställdhet och svårigheten för kvinnor att kombinera mammalivet med karriär.

– Vi måste få till ett skifte i vårt samhälle, där familjen placeras i centrum och barn får tid med sina familjer.

– Vi kan förändra familjefientliga strukturer om vi är beredda att förändra politiken och perspektiven. Det är den förändringen Kristdemokraterna står för.

KD vill bland annat införa flexibel föräldraförsäkring där anhöriga också kan ta hand om barnen. Det nuvarande systemet, där vissa månader av försäkringen är vigda åt pappor, vill KD ta bort. Partiet vill också att de som är hemma med barnen längre kompenseras med högre pension.

– Att ta hand om sina barn ska inte straffa sig i pensionskuvertet.

Uppmanade män att stå upp för utsatta kvinnor

KD-ledaren tog sedan upp kampanjen ”Me too”, som de senaste dagarna spridits stort på Facebook.

– Jag säger också ”me too”, sa KD-ledaren.

– Till alla kvinnor, det är inte ditt fel, det är aldrig ditt fel, sa hon och uppmanade också alla män att stå upp för kvinnor som drabbats.

Efter talet sa Ebba Busch Thor att hon har blandade känslor inför kampanjen.

– Det är fruktansvärt att se att det är så många som är utsatta. Men jag tror också att det kan bidra till ett högre tryck i att få till en del nödvändiga förändringar, sa hon till Aftonbladet.

Ebba Busch Thor sa att hon själv har utsatts för sexuella trakasserier. Hon ville däremot inte berätta något mer om det.

– Jag har valt att inte gå in på detaljer. Men jag konstaterar att jag är långt ifrån ensam. Jag tror det betyder väldigt mycket att det är så många som bryter tabut och den skam och skuld som många kvinnor har känt över den här typen av övergrepp. 

Vad vill du och Kristdemokraterna göra för att stoppa det här?

– En del är samtyckeslagen, som sänder en tydlig signal om vad som gäller. Det andra handlar om en enhet inom polisen som ska ha en särskild uppgift att arbeta mot sexuella trakasserier på nätet. Många upplever att internet är ett laglöst land i dag.

ARTIKELN HANDLAR OM