Lokala M-toppar kräver: Avgå, AKB

SAMHÄLLE

Anna Kinberg Batra ifrågasätts allt mer inom Moderaterna.

Sex kommuntoppar i partiet kräver nu att hon byts ut som partiledare, skriver Dagens Samhälle.

– Byt henne mot Ulf Kristersson, säger Kerstin Franzen, gruppledare för M i Sollefteå till tidningen.

1 av 8
Kerstin Franzén, Sollefteå.

På fredag inleds Moderaternas Sverigemöte i Karlstad, där 1 500 kommun- och landstingspolitiker samlas.

Inför mötet har tidningen Dagens Samhälle genomfört en omfattande enkät bland M-toppar runt om i landets kommuner. Totalt har 148 kommunalråd, oppositionsråd och gruppledare svarat på frågor, bland annat om hur partiets kraftigt nedåtgående trend i opinonen ska brytas.

I den senaste mätningen från Aftonbladet/Inizio rasade partiet än mer och man har nu bara stöd av 17,6 procent av väljarna. Det är långt under valresultatet på 23,3 procent.

Väljarflykten från partiet accelererade efter att Kinberg Batra i januari öppnade för samtal och samarbete med Sverigedemokraterna, både i riksdagen och ute i kommuner och landsting. Däremot uteslöt hon budget- och regeringssamarbete.

Kommuntoppar vill att AKB lämnar

Dessutom meddelade hon att M omgående ville gå fram med en gemensam Alliansbudget och fälla regeringen med SD:s hjälp.

Många av de som svarat i Dagens Samhälles enkät är kritiska och trots att frågan inte ens ställdes är det sex kommuntoppar som kräver att Anna Kinberg Batra, som efterträdde Fredrik Reinfeldt i januari 2015, ska bytas ut som partiledare.

– Beskedet om SD blev ett debacle, och Anna Kinberg Batra är den partiledare som slingrar sig mest av alla när hon ska svara på frågor, säger Kerstin Franzen, gruppledare för M i Sollefteå till tidningen.

Hon vill i stället att Ulf Kristersson, i dag partiets ekonomiska talesperson, ska ta över som partiledare.

Även Kenneth Dådring, oppositionsråd i skånska Klippan, vill att Kinberg Batra avgår. Han vill se Kristersson eller Elisabeth Svantesson, partiets andre vice ordförande, ta över.

– Det måste till något extraordinärt nu, säger han till Dagens Samhälle.

”Är oerhört allvarlig”

Stefan Andersson, gruppledare (M) och andre vice ordförande i kommunstyrelsen i Boxholm vill att Kinberg Batra byts ut så fort som möjligt.

Han säger att partiledaren brister i sin kommunikation.

– Det känns som om hon läst in svaren i förväg och sedan läser upp dem utantill utan att tänka på vad reportern frågar om. Och hon är oerhört allvarlig, hon skulle kunna vara lite roligare, säger han till tidningen.

Christer Rönnlund, oppositionsråd i Lycksele, drömmer sig tillbaka till svunna tider.

– Jag saknar Fredrik Reinfeldt varje dag.

Eva Pärsson, oppositionsråd i Mellerud, samt Tommy Andersson, oppositionsråd i Säter vill att Anna Kinberg Batra lämnar sin post.

I Dagens Samhälles enkät är det dessutom fyra kommuntoppar i M som lyfter frågan att det skulle krävas förändringar i partiledningen, utan att direkt kräva Kinberg Batras avgång.