M-ledaren lovar en halv miljon nya jobb

Publicerad:
Uppdaterad:

SAMHÄLLE

KARLSTAD. Halvera jobbklyftan mellan inrikes- och utrikesfödda samt skapa 500 000 nya jobb till år 2025.

Det lovar den hårt pressade M-ledaren Anna Kinberg Batra.

Hon jämför sig med Zlatan och det svenska fotbollslandslaget som mirakulöst vände och kvitterade efter att ha legat under med 4–0.

– Jag ska inte släta över läget för vårt parti. Vi är inne i en tuff period. Och den är inte över, sa hon i ett tal till sina partikamrater.

1 av 4 | Foto: LOTTE FERNVALL

Opinionssiffrorna som störtdyker, det växande missnöjet internt och Annie Lööf som flest borgerliga väljare vill se som Alliansledare.

Det var en hårt pressad M-ledare som strax före lunch höll ett tal inför sina partikamrater i Karlstad.

M-stämman som hålls under helgen har beskrivits som ödesmöte.

Och Anna Kinberg Batra stack inte under stol med att läget är pressat, för hennes själv och för partiet.

– De senaste veckorna har varit tuffa. Vi får fortfarande frågor om vad vi menar. Ansvaret för att vi får så mycket frågor om det är ytterst mitt, sa hon bland annat.

Jämför sig med Zlatan

Men hon lovar att kämpa. I talet jämförde hon sig själv med Zlatan och Moderaterna med svenska herrlandslaget i fotboll.

Hösten 2012 mötte Sverige Tyskland i en VM-kvalmatch och med 35 minuter kvar stod det 4–0 till tyskarna. Efter en bragdinsats lyckades svenskarna göra fyra mål.

Hon påminde om vad Zlatan sa efter matchen, att det gäller att ”göra det enkelt för varandra och försöka hjälpa varandra på bästa möjliga sätt i försvaret och anfallsmässigt”.

– Mitt hemmalag sitter här inne. Det är vi tillsammans som kan föra detta framåt nu efter halvlek, och fram till allvaret i valet nästa år, sa hon bland annat.

Anna Kinberg Batra kom även med två konkreta löften:

Skillnaden i sysselsättning mellan inrikes födda och utrikes födda ska halveras till år 2025.

Halv miljon nya jobb och halverad jobbklyfta

– Jobbklyftan motsvarar fler än 100 000 människor, och om ingenting görs riskerar den att växa kraftigt. Det är farligt för Sverige. Den här klyftan måste bort. Vi börjar med att halvera den.

Hon lovar också att skapa en halv miljon nya jobb till år 2025.

– Det kräver reformer. Och det kommer vi moderater att ta ansvar för att både ta fram och genomföra.

Kinberg Batra menade att det som behövs för att nå målen är en ny anställningsform, ”förstajobbet-anställningen”, ett bidragstak och skattesänkningar för de som få sitt första jobb. Men hon sa också att det kan behövas mer.

Hon upprepade också att det inte kommer att bli något regeringssamarbete med Sverigedemokraterna.

– Jag planerar för att vinna valet med Alliansen, och jag vill hålla ihop Alliansen även efter valet. Jag vill nämligen kunna ge Sverige en bättre politik med en ny regering.

M-ledaren var också tydlig med att hennes parti under lång tid pratat alldeles för lite värderingar och ideologi.

– Det har lett till frågor om hur politiken hängder ihop. Och det gör den ju genom att det är friheten, tryggheten och jobben som vi utgår ifrån. Vi moderater har behövt sätta politiken i ett sammanhang, säger Kinberg Batra.

Hon säger att bristen på ideologiska diskussioner försvann under regeringsåren.

– Det gick så bra ändå. Vi hade en väldigt mycket bättre statsminister än vi har nu. Men varje parti behöver också tala om hur Sverige ska bli starkt i framtiden och vilka värderingar det bygger på. Det kan vi bara göra bättre.

Publicerad: