Så trakasserade förre V-toppen kvinnan

SAMHÄLLE

Den före detta V-toppen polisanmäldes för sexuellt ofredande på Vänsterdagarna i Malmö - men förundersökningen lades ned.

Källor uppger för Aftonbladet att mannen både tafsade på kvinnan och under flera dagar fortsatte att kontakta henne trots att hon bad honom sluta.

– Han förföljde henne hela kvällen, säger en källa.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Under måndagen polisanmäldes ett tidigare toppnamn för Vänsterpartiet för sexuellt ofredande mot en kvinna som i dag är verksam som förtroendevald i partiet.

I dag kom beskedet att förundersökningen lades ned.

Enligt polisen i Malmö gällde anmälan händelser på en fest i Malmö den 30 september under Vänsterdagarna. Då samlades hela partiet, på alla nivåer, för diskussioner och debatter inför valåret 2018.

Hanna Gedin, biträdande partisekreterare för V, har sagt till TT att den utpekade mannen har ombetts att tillsvidare hålla sig borta från V:s evenemang.

Aftonbladet har kartlagt vad som egentligen hände under dagarna i Malmö för drygt en månad sedan. Källor med insyn ger en samstämmig bild av hur mannen, som enligt Hanna Gedin är en tidigare förtroendevald som haft viktiga uppdrag för partiet, agerat.

Mannen och kvinnan hade aldrig träffats innan Vänsterdagarna. Enligt uppgifter så tog han kontakt efter ett seminarium. Mannen undrade om kvinnan skulle gå på partiets fest senare på kvällen, vilket hon skulle.

”Tafsade på henne”

Strax därefter skickade han en vänförfrågan på Facebook. Mannen stod sedan och väntade på henne i entrén till festen och ville bjuda henne på något att dricka.

– De stod och pratade om politik med en del folk. Det gick sedan lite tid innan han ville erbjuda henne något att dricka igen. När de står i baren så tafsar han på henne, vilket flera människor såg. Det var uppenbart att hon inte tyckte det var kul, säger en källa med insyn.

Kvinnan, som inte velat uttala sig för Aftonbladet, ska då ha gått därifrån och omedelbart berättat för en vän vad som hänt.

Mannen skickade ett meddelade och bad om ursäkt om han gjort henne obekväm. Enligt vad Aftonbladet erfar försökte kvinnan låtsas som att inget hänt och höll sig så långt ifrån honom som möjligt. Framför allt ska hon inte ha velat vara ensam med honom. Hon berättade också för fler vad som hänt.

Men mannens framstötar slutade inte där. Han skickade meddelanden både på Facebook och via sms.

– Det var oklart hur han fått tag i hennes nummer. Han fortsatte att förfölja henne hela kvällen, tittade på henne och gick runt och letade efter henne. Till slut så ville han säga hej då och då trodde hon att han skulle be om ursäkt igen, säger en källa.

”Ville kyssa henne på halsen”

När de båda möttes ska kvinnan ha varit tydlig med att hon enbart varit intresserad av att prata politik - inget annat. Mannen ska besviket uppgett att han ville mer.

– Han gick väldigt nära henne mot ett stängsel och viskade han ville kyssa henne på halsen, men inte inför alla andra. Han ville ses igen. Då gick kvinnan direkt därifrån igen, säger en V-källa.

Källor uppger att mannen dagarna som följde fortsatta att kontakta kvinnan och säga att han ville träffa henne igen. Kvinnan påpekade återigen att hon inte ville annat än att prata politik och att hon var besviken.

– Han bad om ursäkt igen. Men det fortsatte att komma meddelanden. Till slut skrev hon att hon aldrig vill träffa honom igen i hela sitt liv, säger en källa.

När partiledningen senare fick reda på vad som hänt uppmanade de kvinnan att polisanmäla.

Mannen ber om ursäkt

Den utpekade mannen säger till Expressen att han betett sig på ett olämpligt sätt och var ”allt för flörtig”. Han säger att han betett sig på ett sätt som gjort henne obekväm men att han bad om ursäkt när han förstod det.

– Jag kan bara ångra mig och be om förlåtelse, säger politikern.

Han är också tydlig med att han betett sig uselt - men inte olagligt.

– Jag ser inte att det finns någon som helst grund för att jag skulle ha gjort något brottsligt eller straffbart. Ingenting som är nedvärderande eller kränkande på det sättet. Men det är flirtigt. Jag var väl efterhängsam, säger han till Expressen.

Aftonbladet har sökt den utpekade före detta V-politikern.

Vänsterpartiets partiledning har inte velat ge några fler kommentarer än dem man gett till TT. Biträdande partisekreterare Hanna Gedin har tidigare sagt till TT att mannen är ”en tidigare förtroendevald som haft viktiga uppdrag för partiet”.

Vad är sexuella trakasserier? 02:05
ARTIKELN HANDLAR OM