Beskedet till väljarna: Vi vet inte vad vi vill

SAMHÄLLE

Moderaterna och Anna Kinberg Batra uppnår en sak med sina senaste besked om SD och budgeten.
De upplyser väljarna att de inte vet vad de vill.

Foto: TT

I torsdags meddelade M-ledaren Anna Kinberg Batra att hon ville att Alliansen så snart som möjligt skulle lägga ett gemensamt budgetförslag och därmed sannolikt fälla regeringen Löfven.

För två år sedan ställde sig samma partiledare och samma parti bakom Decemberöverenskommelsen, DÖ. Den syftade till att försäkra sittande regeringen att under åtta år få sitt budgetförslag godkänt av riksdagen. Då tyckte Kinberg Batra att det var höjden av politisk klokskap.

Tio månader senare föll DÖ. Det tyckte Anna Kinberg Batra också var bra eftersom vissa högljudda partikamrater till henne ständigt kritiserade uppgörelsen. Men fälla regeringen tänkte hon fortfarande inte göra. Var och en skulle lägga fram sitt budgetförslag och rösta på det.

Men nu vill M fälla regeringen

Men nu ska regeringen fällas. Eller snarare så vill Moderaterna (och Kristdemokraterna) det. En snirklande väg mellan två motpoler som gör att man måste fråga sig vad Anna Kinberg Batra själv tycker när hon inte låter sig ledas av olika partiopinioner.

Eftersom det saknas majoritet för att fälla regeringen kommer detta inte att ske. Men inte ens om det vore möjligt att göra det som Anna Kinberg Batra säger sig vilja vore det förnuftigt.

Regeringen skulle i så fall röstas bort i december när riksdagen behandlar statsbudgeten. Den nya regeringen skulle tillträda i januari, när riksdagen samlas igen, och sitta fram till valdagen, alltså i nio månader.
Vad hinner man göra på den tiden? Nästan ingenting, särskilt inte som den ordinarie politiken tar paus någon gång i maj för att partierna helhjärtat ska kunna ägna sig åt valrörelsen.

Kinberg Batras andra besked

Det andra beskedet Anna Kinberg Batra gav i torsdags är att Moderaterna ska börja prata med Sverigedemokraterna i riksdagens utskott. Det betyder att de kommer att göra upp i olika frågor.

Då Fredrik Reinfeldt var partiledare skulle moderaterna ”inte ens ta med tång” i företrädare för Sverigedemokraterna. Det var ett klart besked. Som Anna Kinberg Batra har ersatt av att SD:arna visst kan både beröras, talas med och göras upp med. Det gäller alla frågor utom statsbudgeten. Ett inte lika klart besked med andra ord.

Vad vinner Moderaterna och Kinberg Batra på helomvändningarna. Noll och intet. Det ena partiet och partiledaren gör är att upplysa väljarna om att de inte vet vad de vill.

En tråkig utveckling för ett parti och en partiledare som vill leda nästa regering.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!