SD-topp kritiseras för bjudresa till Ryssland

SD-toppen Pavel Gamov åkte på en bjudresa för att övervaka ett regionalval i Moskva.

Nu anklagas han för att gå Putin-regimens ärenden.

– Det är upprörande och anmärkningsvärt. Åkesson måste svara på frågor om det här, säger Kent Härstedt (S), som är chef för de svenska internationella valobservatörerna.

Pavel Gamov, riksdagsledamot för Sverigedemokraterna och distriktsordförande i SD-Uppland, åkte på en bjudresa i helgen för att övervaka ett regionalval i Moskva. Flygbiljetter och hotell betalades av en okänd, icke-statlig organisation med säte i Polen, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Riksdagsmannen Kent Härstedt, (S), är chef för de svenska valobservatörerna inom OSSE, den internationella valövervakningsorganisationen.

”Upprörande och anmärkningsvärt”

– Det är upprörande och anmärkningsvärt. Tackar man ja till att åka på en bjudresa av den här typen är man fullständigt undermålig i varje beståndsdel till att vara någon slags obreonde valobservatör, säger Härstedt.

President Vladimir Putins parti Enade Ryssland och dess allierade ser som väntat ut att ha segrat stort i helgens lokal- och guvernörsval i Ryssland. Den fristående ryska valobservatörsgruppen Golos säger sig ha tagit emot runt 1 600 anmälningar om valfusk, rapporterar Radio Free Europe/Radio Liberty, enligt TT.

Pavel Gamov, som är ledamot av EU-nämnden, har i helgen intervjuats i flera ryska medier där han beskrivs som ”internationell expert”.

Gamov imponerad av rösträkningsmaskinerna

Han säger sig vara imponerad av rösträkningsmaskinerna.

”I mitt hemland använder man sig inte maskiner utan räknar rösterna manuellt. Så det vill jag ta med mig hem”, har Gamov sagt till de ryska journalisterna.

I samma intervju citeras även Jaromír Kohlíček, en tjeckisk kommunist och ledamot av EU-parlamentet.

Gamov påstår att han fick sin resa betald av en ideell organisation som heter ”European Council on Democracy and Human Rights, ECDHR” som ingen svensk Rysslandsexpert, som Aftonbladet varit i kontakt med, känner till. (Någonting som organisationens ordförande förnekar, se längre ner i artikeln).

Kent Härstedt, som har sjuårs erfarenhet inom OSSE och som har bevakat tre ryska president- och parlamentsval, har aldrig hört talas om ECDHR.

”Så skaffar sig Putim-regimen legitimitet”

– Många auktoritära regimer idag skapar frontorganisationer som bjuder in utländska politiker för skapa en motvikt till de riktiga internationella oberoende observatörerna, säger Härstedt.

Putins regim har tidigare bjudit in ryssvänliga extremistpartier som franska Front National, enligt Härstedt, enligt Härstedt.

– Till den gruppen räknar man tydligen även Sverigedemokraterna. Gamov blir representant för Sverige. I den ryska publikens ögon blir det han säger Sveriges åsikt. På så sätt skaffar sig Putim-regimen legitimitet, säger Härstedt.

Nu kräver Härstedt svar av Åkesson:

– Fick Gamov bara resan och hotell betald? Fick de även gåvor? Det är många frågor som Jimmie Åkesson måste besvara, säger Härstedt.

Bjöds av organisation som leds av Putins v

Janusz Niedźwiecki, ordförande för ECDHR, säger kort till Aftonbladet att organisationen är relativ ny, baserad i Polen och att den finansieras av privata donatorer.

– Jag ber dig skicka dig frågorna på mejl. Jag ska besvara dem under dagen, säger han när han Aftonbladet når honom på torsdagsmorgonen.

Vid lunch skickar han ett mejl där han förnekar kopplingar till Putin-regimen och säger att han finner frågan ”kränkande”.

Han förnekar även att hans organisation bekostat Gamovs resa.

– Vi, precis som Gamov, var gäster och vi blev inbjudna av Russian Peace Foundation, skriver han.

Russian Peace Foundation leds av politikern Leonid Slutsky. Han var en av 20 nära medarbetare till Putin som 2014 hamnade på USA:s sanktionslista med anledning av Rysslands inblandning i kriget i Ukraina.

SD avrådde Gamov från att åka

Så här säger Pavel Gamov när Aftonbladet når honom på onsdagseftermiddagen:

– Jag har haft en diskussion om resan med partiet - men jag åkte på eget bevåg. Det är det enda jag kan säga nu.

Han säger att han blivit inbjuden i egenskap av riksdagsledamot och att inbjudan även gick till representanter för andra partier som ingår i SD:s grupp i EU-parlamentet, EFDD.

Hittade inga Putin-kopplingar

Han säger också att han kollade upp ECDHR mot öppna källor men inte kunnat hitta några ”Putin-kopplingar”.

– Jag kommer att svara på alla dina frågor. Jag duckar verkligen inte men jag har inte tid just nu, säger Pavel Gamov.

SD:s presschef Henrik Vinge säger till Aftonbladet att han avråddde Gamov från att resa till Moskva.

”Omständigheter Härstedt inte känner till”

– Jag fick veta om den bara några dagar innan han åkte. Jag tyckte att informationen om vilken organisation som låg bakom inbjudan var knapphändig. Därför avrådde jag.

Hur kommenterar du Kent Härstedts kritik?

– Det är möjligt att det ligger någonting i den. Men som sagt, vi vet fortfarande alldeles för lite om det ännu. Det finns också helt avgörande omständigheter som Kent Härstedt inte känner till och som ställer detta i en annan dager. Vi behöver ta reda på mer information innan det går att dra sådana slutsatser kring resan, säger Henrik Vinge till Aftonbladet.

Här är största skandalerna inom SD
Publisert: