Joakim Larsson

”Stockholmarna vet inte var M står”

Av: 

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

KARLSTAD. Krisen för Moderaterna och Anna Kinberg Batra på riksnivå slår hårt även mot partiets lokala företrädare.

I Stockholm har väljartappet varit stort.

– I dagsläget tror jag inte stockholmarna vet var Moderaterna står, säger Joakim Larsson, M-ordförande i Stockholms stad.

Inför Moderaternas Sverigemöte i Karlstad har en lång rad lokala företrädare runt om i landet uttryckt missnöje med hur partiledningen skött sitt uppdrag. Under fredagen höll partisekreteraren Tomas Tobé ett tal inför 1500 kommun- och landstingsmoderater där han uppmanade dem att kämpa vidare.

– Det kommer att blåsa snålt ett tag till, men ärligt talat, att jobba i motvind är en del av en Moderaternas dna. Vi gör inte saker för att det är lätt, vi gör det för att det är rätt, sa han.

För M i Stockholm har den senaste tiden också varit tuff. Partiet förlorade makten efter valet 2014, då en rödgrönrosa koalition tog över. Den senaste tiden har flera mätningar visat att M tappar väljarstöd i Stockholm, precis som på riksnivå. I dag publicerade Sveriges Radio en mätning från Novus som visar att M tappat kraftigt i både Stockholms län och stad.

”Vi måste prata mer om individen”

Joakim Larsson är ordförande för M i Stockholms stad – som tillsammans med Stockholms län och Skåne tillhör de tyngsta länsförbunden i partiet.

Han är bekymrad över läget och säger att stödet för M i Stockholm hänger ihop med hur det går för Kinberg Batra och partiledningen.

Larsson säger att partiet måste bli tydligare i sin politik.

– Vi måste prata mer om individen och vara tydliga med att det är genom vår politik folk kan komma in från ett utanförskap till jobb. Det här måste vi berätta mer. I dagsläget tror jag inte stockholmarna vet var Moderaterna står, säger han.

Han tycker att M generellt har ägnat alldeles för mycket tid åt att diskurera politisk spelteori.

– Det ska vi komma ifrån, vi måste prata politik. Människor i hela Sverige vill veta var moderaterna står och vad vår ideologiska grund är, hur vi ser till att vår ideologi i praktiken leder till en politik för arbete, bättre skola och bättre integration. Alla de som kommit hit de senaste åren, som står inför en integrationsprocess, de behöver också höra vilket parti som tar dem på allvar.

Kräver en tydlig berättelse

Flera företrädare inom M har den senaste tiden uttryckt missnöje med att partiledningen inte har lyckats kommunicera en sammanhållen berättelse om vad Moderaterna vill göra om de vinner makten.

Joakim Larsson menar att alla i partiet har ett ansvar för att M ska komma stärkta ur ur det tuffa läget.

– Den berättelsen måste vara tydlig. Väljarna måste ju veta vad Moderaterna står för och vi som företräder moderaterna på olika nivåer måste vara de som pratar mer om detta.

Han tror att den rejäla dippen för partiet till viss del har att göra med att man behövt tid att ställa om efter att man förlorade regeringsmakten 2014.

– Tiden när man prövar nytt och utvecklar politik kan nog vara förvirrande både för oss och väljarna. Men nu är det hög tid att sätta ned foten och leverera en politik både lokalt men också nationellt så att människor känner igen sig i Moderaterna.

ANNONS

Sänk elkostnaden! Jämför elavtal och hitta ett bra avtal för dig – helt gratis!

Extern länk från Compricer

Jämför och byt nu!

Publisert:

LÄS VIDARE

Lööf rycker ifrån AKB bland alliansväljarna

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Larsson

Moderaterna

Anna Kinberg Batra

Tomas Tobé