Det kan vara starten på något nytt

1 av 3 | Foto: Dadi/AGF/REX/Shutterstock / Rex Features
Stefan Löfven i Rom.
SAMHÄLLE

ROM. Statsminister Stefan Löfven ser EU:s 60-årsfirande som starten på något nytt.

Efter brexit är det dags att ta nya tag och göra skillnad för vanligt folk.

Efter en lunch hos den italienske presidenten timmarna efter EU:s 60-årsfirande avslutats med att den så kallade Romdeklarationen om EU:s framtidsfrågor mötte Stefan Löfven (S) den svenska pressen.

– Nu har vi firat 60-åringen och det har jag gjort med stolthet. Vi klarar oss sämre utan EU-samarbetet.

Samtidigt tycker han att ceremonin markerar startpunkten på något nytt.

– På sätt och vis är det så, vi har givetvis inte en ny inriktning. Men i ljuset av brexit och att britterna bestämt sig för att lämna har vi formulerat en deklaration om inriktning och uttrycker en övertygelse om att vi behöver ett starkt EU.

Jag tyckte mig ana viss sammanbitenhet bland regeringscheferena?

– Lite så, tycker jag. Det finns meningsskiljaktigheter i exempelvis flyktingfrågan. Samtidigt finns en bestämdhet i att vi vet med oss att vi har det mycket bättre tillsammans än var och en för sig. På det sättet finns en beslutsamhet, det tycker jag nog.

EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker sade att vi inte är tillräckligt stolta över EU-samarbetet. Vad är du mest stolt över?

– Jag har sagt det förut, men från att vara en dröm hos några få har EU blivit ett hopp för många. Att stabilisera den europeiska kontinenten från första och andra världskriget, att från det sätta sig ner vid bordet och säga att nej, vi måste skapa oss en annan framtid.

– Och att vi står upp för våra värderingar. En fri värld, mänskliga rättigheter och rule of law. När det är oroligt räknas EU.

Det viktigaste nu för EU är att utveckla samarbetet och göra skillnad i människors vardag, anser Stefan Löfven.

– Många känner att de inte är med i framtidsprojektet, att EU inte bidrar till det.

Han tycker att det är onödigt att varna för ett Europa i flera hastigheter (att alla länder inte genomför allting samtidigt).

– Huvudsaken är att vi har en gemensam riktning.

Gör din röst hörd – gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka här för att läsa mer och gå med!

ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Brexit