Löfven om skjutningen i Malmö

Helgens skjutning i Malmö har väckt kraftiga reaktioner.

Nu kommenterar statsminister Stefan Löfven, som tidigare i dag träffade rikspolischefen, dådet.

– Vi har ett allvarligt läge, säger han.

Han slår också fast att han har fullt förtroende för justitieminister Morgan Johansson, som hotas av misstroendevotum.

I lördags kväll sköts 15-åriga Jaffar ihjäl vid en pizzeria i Malmö. En annan 15-åring fick samtidigt livshotande skador.

Dådet, ett i raden av många skjutningar i staden, har väckt kraftiga reaktioner.

Polisen inleder nu ”Operation rimfrost” för att komma åt den organiserade brottsligheten både på regional och nationell nivå. Samtidigt kommer oppositionen att rösta för en misstroendeförklaring mot justitieminister Morgan Johansson (S).

”Gäller att jobba envetet”

I dag kommenterade statsminister Stefan Löfven (S) helgens skjutning.

Vad gör ni här och nu för att få kontroll på situationen?

– Vi fortsätter det arbete som påbörjades under förra mandatperioden. Det gäller att se till att polisen har mer resurser, därför utbildas det fler poliser. Det kom bara förra veckan ut 500 polisaspiranter, nästa halvår kommer det ännu fler.

– Vi skärper straffen, vi har initierat 50 straffskärpningar. Vi är beredda att göra mer. Här och nu ser vi till att polisen i början på nästa år får möjlighet att läsa krypterad trafik, så att den organiserade brottsligheten inte kan komma undan med samtalen på det viset. Det gäller att fortsätta att jobba envetet, metodiskt och bestämt.

Känner det någon anledning för dig och din regering att vara självkritisk?

– Man ska alltid pröva om man gjort tillräckligt. Vi har jobbat utifrån några hållpunkter, några saker som måste på plats. Det är polisens resurser, fler poliser på gator och torg. Polisen måste få bättre verktyg. Vi skärper straffen, vilket gjort att det är fullt i både häkten och fängelser.

– Men vi behöver göra mer på det förebyggande området, vad vi gör för att förhindra att de unga pojkarna i det här fallet inte väljer brottets bana. Då handlar det om att barnen ska se sina föräldrar gå till arbetet, skolan måste fungera så att de unga vill bli något, inte sälja knark. Det är ett helt samhälles arbete.

Löfven i möte med rikspolischefen

Stefan Löfven träffade i dag också rikspolischef Anders Thornberg, för att informera sig om läget.

– Vi gör det kontinuerligt, framför allt justitieministern och inrikesministern. Men jag gör även det med jämna mellanrum.

Löfven kommenterade också det misstroende som SD ska väcka mot justitieminister Morgan Johansson (S), som fått stöd av M och KD.

– Han har mitt 100-procentiga stöd och förtroende. Jag har annat under min arbetsdag att jobba med, min arbetsdag upptas av att knäcka den organiserade brottsligheten.

Vad är ditt budskap till alla de som känner att de som vanliga medborgare snart kan träffas av en kula eller utsättas för en sprängning?

– Vi har ett allvarligt läge, men det är också så att de allra flesta inte lever under det hotet. Men det är viktigt för oss att knäcka den organiserade brottsligheten, det är de som till största delen står för detta.

– Jag har fullt förtroende för polisen. Det kommer krävas systematik, långsiktighet och bestämdhet.

Malmö - Senaste nyheterna från Malmö stad
Publisert: