Planen: Minnesmonument på Drottninggatan

avPär Karlsson

Publicerad:

Två år har gått sedan terrordådet i centrala Stockholm.

Nu väcks återigen planerna till liv om ett minnesmonument på Drottninggatan.

– Vi måste hedra offren och aldrig glömma, säger Kristoffer Tamsons (M), trafikregionsråd i Region Stockholm.

I dag har det gått två år sedan terrordådet på Drottninggatan i centrala Stockholm, där Rakhmat Akilov mördade fem personer.

1 av 2 | Foto: ANNA TÄRNHUVUD
Fem personer dog i terrordådet den 7 april 2017.

Tidigt väcktes frågan om att det skulle uppföras ett minnesmonument i närheten, för att hedra offren. Men än så länge har det inte blivit verklighet.

Nu lyfts tanken till liv igen, av trafikregionsrådet Kristoffer Tamsons (M) i Region Stockholm. Han vill att det uppförs ett minnesmonument vid Åhléns, precis där lastbilen som Akilov körde kraschade in.

– Hela händelseförloppet, både i dess tragiska del när det gällde terrorn, men också styrkan som manifesterades av hela det svenska samhället, är något vi ska minnas och aldrig glömma. Därför vill jag ta det här initiativet om ett minnesmonument. Jag skulle gärna se att vi skulle uppföra det på den platsen, där stockholmarna själva valde att börja samlas när det gällde blomsternedläggningar och hälsningar till offren.

”Stod upp mot terrorn”

Han hoppas att både Stockholms stad och staten, förutom Stockholmsregionen ska vilja vara med när ett monument tas fram.

– Jag hoppas och tror att det här är något som skulle kunna väcka intresse hos hela det svenska samhället. Gör vi det tillsammans visar vi på den samlande kraft som vi visade när vi stod upp mot terrorn gemensamt i en svår stund.

Tamsons är i sin roll ansvarig för kollektivtrafiken i Stockholm, som lamslogs av Akilovs dåd.

– När terrorn slog mot Stockholm var det först både ordningsvakterna på Åhléns men också våra egna trygghetsresurser som ordningsvakter, väktare och trygghetsvärdar som var först på plats, för att hjälpa de drabbade. Sedan kom ju övriga samhällets räddningsresurser med polis, ambulans och brandkår och andra.

– Det var också i SL-trafiken, tack vare våra trygghetskameror, som vi kunde identifiera och spåra upp Akilov och vara polisen behjälplig så att han väldigt snabbt kunde gripas.

Något att samlas kring

Ett monument, menar Tamsons, är viktigt av flera skäl.

– Det är något att samlas kring, för att hedra och minnas offren. Deras anhöriga skulle ha en plats de kan komma till. När något så svårt som terrorism drabbar en stad tror jag det finns skäl för oss att ställa oss frågan hur vi kan försvara det svenska samhället. Då behöver vi symboler över tid att samlas kring.

– Många gånger är vi dåliga på det i Sverige. I andra länder som varit utsatta för krig och terror är man mycket duktigare på att högtidlighålla både offren och hjältarna.

Inom Stockholms stad har det länge pågått diskussioner om ett minnesmonument, men ännu ligger planerna i sin linda.

Anna König Jerlmyr (M), finansborgarråd i Stockholms stad, säger:

– Jag hade gärna sett att minnesmärket stått på plats vid det här laget. Nu säkerställer jag att en tidsplan för minnesmärkets uppförande sätts upp. Arbetet framåt behöver givetvis involvera de anhöriga.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM