Sista intervjun med Skandiamannen: ”Var väldigt lugn”

I sin sista intervju satte sig Stig Engström i mördarens ställe.

Med kryptiska ord beskrev han hur han själv skulle utfört dådet.

– Jag skulle personligen ha använt ett smidigare, ett mindre vapen – om jag varit mördaren, sa han till tidningen Skydd & Säkerhet.

Dagarna efter mordet på Olof Palme ställde Skandiamannen Stig Engström upp i både tidningar och tv – och berättade om sina iakttagelser kring brottsplatsen.

Han försökte flera gånger kontakta polisen men ska inte riktigt ha blivit tagen på allvar.

När polisen började rikta in sig på andra spår – ”33-åringen”, kurder och Christer Pettersson – svalnade också mediernas intresse för Skandiamannen.

Men 1992 dök han upp i pressen igen – i säkerhetsbranschens tidning Skydd & Säkerhet.

Tog kontakt med tidning

I det sjusidiga reportaget sätter Stig Engström sig i mördarens ställe:

– Jag skulle personligen ha använt ett smidigare, ett mindre vapen – om jag varit mördaren. Inte ett så kraftigt vapen, möjligen också dyrbart, kanske utfört med elfenbenskolv i utsirat mönster som försvann från restaurang Oxen samma kväll, sa han till tidningen.

”Det var kanske inte alls överlagt och planerat”, sa Stig Engström själv om mordet.
”Det var kanske inte alls överlagt och planerat”, sa Stig Engström själv om mordet.

Reporter för artikeln var Jan Arvidson som vid tidpunkten också var tidningens redaktör.

För Aftonbladet berättar han om bakgrunden till artikeln.

– Han tog kontakt med mig och ville beskriva vad som hände den där mordnatten för hans del. Vi var bekanta sedan tidigare då vi hade varit kurskamrater på en reklamkurs på Handelshögskolan och han la fram det som att ’det här kan vara roligt för dig att skriva om’, säger Jan Arvidson.

Arvidson, som fortfarande är aktiv som frilansjournalist, berättar att upplägget var att på ett lite lättsammare sätt rekonstruera det vittnesmål som Stig Engström gett från mordkvällen.

Stig Engström besöker mordplatsen i ett nyhetsinslag i SVT.
Stig Engström besöker mordplatsen i ett nyhetsinslag i SVT.

– Han kom till mig i Stocksund först och hade med sig sina kläder som han hade då och så gjorde vi en liten rekonstruktion med bilder och text där vi promenerade i hans fotspår en söndagsförmiddag. Det var tydligt att han hade satt sig in i hur det här spelet skulle gå till men han var väldigt lugn hela tiden och uttryckte inga häftiga känslor, säger Jan Arvidson.

”Kanske ett misstag”

Artikeln skulle komma att bli den sista intervjun med Skandiamannen.

Det var också i den här intervjun som den av tidningen Filter nu utpekade mördaren för första gången fick frågan vad han själv tror om mordet.

– Det var kanske inte alls överlagt och planerat. Inte mord, utan dråp, eller som ett vådaskott under en älgjakt. Kanske mördaren är en solitär, en ensamvarg, just i det oplanerade ögonblicket. Perspektivet ”dråparen” anger att det var någon som ”råkade ut” för det här på Sveavägen…och råkade ha ett vapen med sig.

– Är statsministerns död en slump? Kanske ett misstag eller något åt det hållet? Jag tror det. Det är den enda förklaringen jag har.

Fotnot: Denna artikel publicerades ursprungligen 2018 men uppdaterades 2020.

Bild på Engström iklädd de kläder han själv sagt att han bar på mordnatten. Ur Palmeutredningen.
Bild på Engström iklädd de kläder han själv sagt att han bar på mordnatten. Ur Palmeutredningen.

PODD Frågorna som kvarstår efter Palmeutredningen

Efter 34 års ovisshet, en uppsjö av olika teorier och konspirationsteorier och ett underlag som kallats för världens största mordutredning så skulle vi till slut få ett svar på vem som mördade Olof Palme. Åklagaren gav oss ett namn, men innebär det att historien nu är över? Vi går igenom den historiska dagen i det här avsnittet av Aftonbladet Daily.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Publisert:

LÄS VIDARE