Skola & utbildning

M backar: Vill inte se generellt förbud mot religiösa symboler

Moderaterna vill utreda slöjförbud i skolan

Av: 

Olof Svensson

SAMHÄLLE

Den moderata partistyrelsen vill att staten utreder ett slöjförbud i skolan.

I en intervju med Aftonbladet säger Elisabeth Svantesson först att M även öppnar för att inkludera kors och davidsstjärna i utredningen.

Senare backar Svantesson och förtydligar:

– Vi vill inte utreda ett generellt förbud mot religiösa symboler.

Moderaternas partistyrelse vill tillsätta en statlig utredning om slöjförbud i förskola och grundskola. Bakgrunden är flera motioner som kommit in till partiet inför stämman i oktober, något som Dagens Nyheter var först med att berätta.

– Skolan behöver vara en frizon för alla flickor och pojkar. Det här är en fråga som diskuteras och som vi också måste gå till botten med, säger Elisabeth Svantesson, vice partiordförande för Moderaterna.

Hon fortsätter:

– När man accepterar att små flickor skyler delar av sin kropp skickar man signaler att man tycker att det är okej. Det är en sexualisering av små flickor som är problematisk. 

Elisabeth Svantesson (M), ekonomiskpolitisk talesperson.

Utredningen ska ha fria händer

Tycker du även att det ska utredas förbud mot andra religiösa symboler, till exempel kors eller davidsstjärna?

– Det vore klokt om utredningen ställer frågan, är det här en religiös symbol eller är det också något annat. I grunden är det klokt om en utredning har fria händer att vända och vrida på frågan.

”Vore olyckligt”

Vill ni även se en utredning om att bära andra religiösa symboler?

– Det är inte utgångspunkten. Men jag ser inget problem med att man gör en bred utredning där den frågan också belyses, eftersom den finns i debatten. Men först och främst handlar det om slöja på små flickor i svensk skola.

Aron Verständig, ordförande för Judiska centralrådet, är kritisk till en utredning om religiösa symboler.

– Det vore väldigt olyckligt om man kom till en slutsats att alla religiösa uttryck i skolan ska vara förbjudna, oavsett om det är davidsstjärna eller kors. Om man vill förbjuda plagg får man göra det till exempel för att lärare måste kunna se alla elever. Annars är det en allvarligt inskränkning av religionsfriheten. 

Malmömoderat kritisk till förbud

Inom Moderaterna finns de som är starkt kritiska till ett slöjförbud. Torbjörn Tegnhammar, moderat oppositionsledare i Malmö, säger att ett förbud inte löser problemen med hedersförtryck. Han vill se en större utredning om flickors rättigheter mot förtryck i stället för en om ett särskilt klädesplagg.

– Det finns unga som utsätts för oskuldskontroller, blir bortgifta mot sin vilja och inte får göra fria val i livet. Inget av dessa synnerligen allvarliga problem kommer man tillrätta med genom att tjafsa om flickornas klädsel, säger han. 

Aftonbladet har sökt Islamiska förbundet för en kommentar.

”Inget generellt förbud”

Efter intervjun ringer Moderaterna upp och vill göra ett förtydligande. Svantesson säger nu att det är ett missförstånd att även kors och davidsstjärnan ska ingå i utredningen.

– Vi vill inte utreda ett generellt förbud mot religiösa symboler.

– Däremot måste en utredning bland annat se om slöja kan anses vara en religiös symbol, och vad det i sådana fall får för konsekvenser för möjligheterna att genomföra ett slöjförbud på förskolor och grundskolor.

ANNONS EXTERN LÄNK

Nu kan du se din kreditkoll gratis - snabbt och tryggt med BankID. Se din kreditkoll direkt

MinKreditkoll SE

Publisert:

LÄS VIDARE

Moderaterna vill utreda slöjförbud i skolan

ÄMNEN I ARTIKELN

Skola & utbildning

Elisabeth Svantesson

Religion