Miljöpartiet om Löfvens flyktinglösning ”Fruktansvärt innehåll”

Miljöpartiet avvisar Stefan Löfvens flyktinglösning.

Förhandlaren i migrationssamtalen anser att den strider mot den ideologiska hörnsten som partiet vilar på.

– Jag anser inte att vi kan ställa oss bakom en överenskommelse som har det här fruktansvärda innehållet, säger Annika Hirvonen Falk (MP).

Miljöpartiets förhandlare i migrationssamtalen, Annika Hirvonen Falk, är mycket kritisk till Stefan Löfvens utspel i Sydsvenskan.

Enligt henne levererar statsministern ingen ny ståndpunkt – men hans åsikt om att Sverige ska införa ett rörligt procentuellt mål över antal asylsökande är hon starkt emot.

– För mig är det helt oacceptabelt, säger Annika Hirvonen Falk.

Enligt uppgifter till Aftonbladet är de pågående migrationsförhandlingarna inne i sitt slutskede. Men MP får inte längre vara med, detta efter ett krav från Moderaterna som Socialdemokraterna har hörsammat.

– Jag har ingen insyn alls i förhandlingarna. Jag får reda på mer från journalister än från Socialdemokraterna, säger Annika Hirvonen Falk.

Tvingas strama åt

Det rörliga mål som Löfven öppnar för skulle ligga på 2–3 procent av de asylsökande som kommer till EU ett visst år. Hirvonen Falk tycker ett sådant mål strider mot den enskildes rätt att söka asyl. Om Sverige skulle anta det skulle framtida regeringar tvingas strama åt migrationspolitiken avsevärt, anser hon.

– De åtgärder som finns till buds är att skruva ner alla humanitära ventiler som finns i lagstiftningen, ta bort kvotflyktingar, försämra möjligheten till familjeåterförening eller införa olika typer av gränshinder.

MP-källor har tidigare sagt till Aftonbladet att partiet diskuterar att hoppa av regeringssamarbetet om ett volymmål eller riktmärke blir verklighet. MP-toppen Daniel Helldén öppnade för det i en intervju med DN tidigare i dag.

Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.
Miljöpartiets migrationspolitiska talesperson Annika Hirvonen Falk.

M-ledaren: Ingen hemlighet

Annika Hirvonen Falk:

– Jag anser inte att vi kan ställa oss bakom en överenskommelse som har det här fruktansvärda innehållet. Jag tycker inte heller att vi kan ha en situation där regeringspartierna fattar olika beslut. Min utgångspunkt är att det inte kommer hända.

Hoppar ni av regeringen om det presenteras en sådan här lösning?

– Jag kommer inte att lämna mina personliga uppfattningar om den frågan. Min uppgift är att jobba för något annat. 

Moderaterna vill inte ställa upp på en intervju om Löfvens utspel. Partiledare Ulf Kristersson skickar via sin pressekreterare en kommentar: ”Det här är inget nytt besked från Socialdemokraterna, utan samma positioner som de haft sedan 2018 utan att det blivit regeringens politik. Det är ingen hemlighet att Moderaterna driver på för en stram politik som leder till väsentligt lägre invandring.”

På tisdag ska migrationskommittén, där ledamöter från samtliga riksdagspartier ingår, träffas för ett nytt möte.

Publisert: