Interna stödet vacklar för Löfven

Stödet för Stefan Löfven vacklar inom Socialdemokraterna.

Flera företrädare i det tunga Skånedistriktet anser att han bör bytas ut före nästa val.

– Stefan Löfven har gjort ett bra arbete, men allt har sin tid och nu är det dags att ta ett kliv vidare, säger oppositionsrådet Cecilia Magnusson-Svärd (S) i Ystad.

Stefan Löfven har haft det svettigt de senaste månaderna. Intern kritik kring Januariavtalet, dalande opinionssiffror och en alltmer offensiv opposition.

För första gången sedan S-ledaren tillträdde 2012 har intern kritik nu riktats mot honom själv och hans lämplighet att leda partiet.

Löfven har själv sagt att han vill leda partiet i valrörelsen 2022.

Aftonbladets rundringning visar att det finns ett missnöje kring politiken regeringen för runt om i S-landet. Men i det mäktiga Skånedistriktet går man längre.

I fredags sa Anders Rubin, S-kommunalråd i Malmö, att Löfven kommer att avgå innan nästa val. Och flera S-politiker i Skåne som Aftonbladet pratat med delar uppfattningen.

– Vi behöver någon som kan ta ett steg vid sidan av Januariavtalet, säger Maria Boström Lambrén, S-ordförande i Höör.

Hon vill gärna se att en ny S-ledare blir en kvinna, men nämner också nuvarande socialförsäkringsminister Ardalan Shekarabi.

– Ska Löfven sitta kvar så behöver han tuffa till sig, tillägger hon.

Stefan Löfven.
Stefan Löfven.

”Vi måste lyssna på våra medlemmar”

Cecilia Magnusson-Svärd, oppositionsråd i Ystad och ledamot i regionfullmäktige, tycker att Löfven har gjort ett mycket bra jobb. Men till nästa val bör partiet välja ett nytt ansikte utåt.

– Har man suttit på en position en viss tid behöver man bytas, det är inget unikt för S, säger hon.

Vem vill du se i stället?

– Jag skulle gärna se Annika Strandhäll. Hon har en spets, en annan kompetens och ett mod. Hon står för vad hon har sagt.

Fatmir Azemi, oppositionsråd (S) Landskrona, anser också att S bör byta partiordförande, men först efter nästa val för att undvika en uppslitande partiledarstrid.

– Löfven är en skicklig förhandlare och har skött detta mycket bra. Men vi måste lyssna på våra medlemmar och vi måste lyssna på våra väljare. Det skulle vara bra med ett nytt namn, en uppfräschning.

Aftonbladets rundringning visar också att många S-politiker i Skåne anser att politiken går före partiledarfrågan. Flera framhåller det negativa med Januariavtalet och tycker att S måste sätta välfärden främst.

– Det viktiga är politiken, snarare än vilka ansikten vi har utåt, säger Roland Wiking, ordförande i Sjöbo.

Vill se mer av S-ministrar

Sebastian Merlöv, S-ordförande i Lomma säger:

– Stefan Löfven är skicklig. Och jag vet inte vilket alternativet skulle vara. Men jag tycker att vi måste bli bättre på att låta andra statsråd prata i media. Att använda laget, helt enkelt.

Även i andra delar av landet finns oro. Per Svensson, kommunalråd i Falkenberg, tycker att S måste bli tydligare i att lyfta fram sin egen politik. Ansvaret ligger både på Löfven och S-ministrarna i regeringen, menar han.

– Vi har många ministrar med tunga portföljer som borde ta plats och driva sina frågor utåt. I dag hamnar vi lätt på defensiven och låter andra sätta agendan i stället för att prata om vad vi vill.

Om Stefan Löfven är rätt person att leda S i nästa val vill Svensson inte ta ställning till just nu.

– Det måste vi göra inför kongressen nästa år, när vi vet hur opinionsläget ser ut.

Lars Altgård, kommunstyrelsens ordförande i småländska Lessebo (S), säger att det är rätt av S-ledaren att vilja sitta kvar.

– Han gör väldigt bra ifrån sig. Man kan tycka vad man vill om Januariavtalet men hade man inte varit där hade man inte varit med och påverkat över huvud taget. Då hade det blivit ännu sämre.

Fredrik Rönning, kommunalråd i Smedjebacken, står bakom Januariavtalet och Stefan Löfven. Utifrån valresultat S fick, 28,3 procent, tycker han att det är bästa alternativet.

– Vi kan förändra samhället bättre i vår riktning inifrån än utanför i opposition. Jag är jätteglad att Stefan ska vara kvar över nästa val. Jag tycker han leder landet på ett klokt sätt.

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE