”Ser ut som att Kents karriär kommer sluta på det här sättet”

Kent Ekeroth måste lämna alla sina uppdrag inom SD om domen vinner laga kraft.

Det säger SD:s gruppledare Mattias Karlsson till Aftonbladet.

– Just nu ser ut som att Kents karriär kommer att sluta på det här sättet, säger han.

I dag fälldes riksdagsledamoten Kent Ekeroth för ringa misshandel vid Stockholms tingsrätt.

Domen blev dagsböter på 38 400 kronor.

Mattias Karlsson, Sverigedemokraternas gruppledare i riksdagen, menar att Ekeroth måste lämna alla uppdrag inom partiet om domen vinner laga kraft.

– Då är det partiledningens uppfattning att Kent inte kan företrädare SD i Sveriges riksdag. Vi har en väldigt tydlig policy när det gäller personer som i nära tid har blivit dömda för våldsbrott. Då kan man inte företräda SD på någon nivå alls. Vi är ett parti som aspirerar på att bli landets största och ska vi vara med och styra Sverige måste vi ha väldigt hårda krav på våra företrädare.

Innebär det att han kan komma att behöva lämna partiet?

– Det innebär att man måste lämna alla förtroendeuppdrag.

Hur ser du på Ekeroths tid i partiet, han har varit kontroversiell?

– Dels har Kent positiva personliga sidor som sällan kommer fram i offentligheten. Han har också positiva yrkesmässiga sidor som sällan kommer fram. Han har varit en av våra hårdast arbetande ledamöter med ett omfattande nätverk.

– Samtidigt har det hela tiden vid sidan av detta funnits återkommande problem kopplade till exempel på bristande omdöme och att han har kommunicerat på ett sätt som vi i partiledningen inte har uppskattat alla gånger. Vi har under en längre tid haft samtal med Kent och haft förhoppningen om att det här skulle kunnas rättas till. Men nu har vi då tyvärr hamnat i den här situationen. Jag beklagar, både på ett personligt och politiskt plan, att det just nu ser ut som att Kents karriär kommer att sluta på det här sättet.

Hur ser du på att han vill överklaga domen?

– Det förstår jag, rättsläget är oklart. Däremot så ser väl förutsättningarna ganska dåliga ut för det om jag förstår saken rätt för att få en resning. Men oavsett vilket får vi avvakta. Blir det ett annat utfall får omvärdera och ta en förnyad diskussion.

Han bestämmer själv om han vill lämna riksdagen eller inte. Vad kan ni göra?

– Vi kan inte göra mer. Vi står fast, hur rättsprocessen än går, att vi vill att Kent med omedelbar verkan lämnar sin plats i justitieutskottet. Men det är en uppmaning, precis som det blir att han ska lämna riksdagen om domen vinner laga kraft. Ytterst är det upp till en enskilda personen. Det vill vi ändra, men de övriga partierna vill inte det.

Hur har era diskussioner med Kent sett ut?

– Jag har inte nåtts av något besked från honom. Det är inte jag personligen som haft de senaste kontakterna med honom.

Publisert:

LÄS VIDARE