Partiledartrid inom L – Ohlssons mejlbesked väcker ilska

SAMHÄLLE

Birgitta Ohlssons besked att hon utmanar Jan Björklund som L-ledare chockade många i partiet.

Hon höll det hemligt tills bara sex minuter före sin lansering i SVT:s Aktuellt, visar ett mejl som Aftonbladet tagit del av.

– Det är många som tycker att det var väldigt okollegialt gjort av henne, säger en central L-källa.

Foto: Lotte Fernvall / AFTONBLADET / 3226
Birgitta Ohlsson utmanar Jan Björklund om partiledarposten i Liberalerna.

I torsdags meddelade Birgitta Ohlssons att hon utmanar Jan Björklund om posten som partiledare. Beskedet kom i SVT:s Aktuellt, efter att två av L:s länsförbund nominerat henne. Ohlsson berättade att partiet behöver en nystart och att hon vore bättre på att locka nya väljargrupper. Efter det har både förra partiledaren Maria Leissner och EU-parlamentarikern Cecilia Wikström gett henne sitt stöd.

Dagen efter slog Björklund, partiledare sedan 2007, tillbaka:

– Jag tycker det är olyckligt att vi har hamnat här. Vi är ett parti som är på gång, vi har en förnyelse på gång. Jag är orolig för att det som nu händer istället leder till sex månader av interna personkonflikter.

Enligt vad Aftonbladet erfar var det ingen hemlighet i partiet att Ohlsson vill bli partiledare. Hon har under lång tid vägrat att ge besked om vad hon vill med sin framtid, eller om hon ens velat fortsätta sin politiska karriär.

Det var i stället tidpunkten för beskedet som chockade många, även Björklund, då bara 15 månader återstår till valet.

Ohlsson hade hållit sina planer hemliga tills bara sex minuter före sin medverkan i Aktuellt. I mejlet hon då skickade till ledande liberaler, som Aftonbladet tagit del av, stod att hennes beslut framför allt grundade sig i att ”vi underpresterar som parti”. Ohlsson vädjade också om en öppen process fram tills avgörandet på landsmötet i november.

Flera källor uppger för Aftonbladet att irritationen i delar av partiets riksdagsgrupp var stor över att beskedet kom så nära inpå.

– Det var osmart av hennes att inte förankra sin kampanj bättre. Flera var kritiska till att beskedet kom bara minuter före sändning. Det är inte kollegialt att göra en sådan grej, säger en källa.

– Många känner inte igen det som ett sätt vi arbetar på i partiet, sägen en annan.

Ohlsson vill locka nya medlemmar - men kritiseras

Birgitta Ohlsson har också varit tydlig med att hon ville se en rådgivande nationell omröstning bland medlemmarna om partiledarposten. Men partiets valberedning har slagit fast att det inte kommer att ske.

Man hänvisar till att nomineringsprocessen inför landsmötet i november redan är igång och skriver att ”spelreglerna ska inte ändras när processen redan är igång”.

Flera liberaler som Aftonbladet talat med säger att Ohlssons chanser att vinna är mycket små i den nuvarande partiorganisationen. Hittills är det bara två länsförbund som nominerat henne medan långt fler uttryckt stöd för Björklund.

I flera distrikt är processerna röriga. I Västerbotten, som nominerat Björklund, var styrelsen oenig. Och i Uppsala, som stödjer Ohlsson, reserverade sig flera ledamöter.

– Mötet där beslutet fattades var extrainkallat och det fanns inte tid för förankring. Vi tre som reserverat oss gjorde det för att vi inte kände oss säkra på att resten av länet tycker så här. Nu förs diskussioner om att vissa vill att de här ska bli en medlemsomröstning i stället, säger Thea Andersson, ledamot i länsförbundet i Uppsala.

Men samtidigt visar en mätning som Aftonbladet/Inizio gjorde att de kombattanterna är nästan lika populära bland L-väljare. Ohlssons kampanj är därför inriktad på att värva nya medlemmar.

I sociala medier uppmanar hon sina följare, under parollen ”Backa Birgitta” att gå med i L och försöka påverka sina lokala styrelser. Hon vädjar även om att de nya medlemmarna ska kräva lokala omröstningar kring vem som ska nomineras som partiledare.

Väcker ilska

Strategin ses i delar av partiet som ett smart drag:

– Om hon lyckas få in 2 000 medlemmar och det ändå inte blir någon nationell omröstning, så kan kritikerna peka på att Björklund och partiledningen är osäkra som inte vågar. Hon kommer att vinna på det, säger en källa.

Men samtidigt väcker kampanjmetoden ont blod på andra håll. Aftonbladet har tagit del av mejl som visar på hur flera upprörda lokalpolitiker är oroliga för vad som ska hända.

– Många undrar om det verkligen är folk som egentligen sympatiserar med Feministiskt Initiativ som ska gå med i vårt parti och avgöra vem som ska styra. Det är väl vi som tagit kvällspassen, delat flygblad och varit med i förnyelseprocessen sedan 2014 som har rättigheten och skyldigheten att göra det, säger en central L-källa.

”Arnholm kan lämna”

I sitt mejl till partikamraterna hyllade Ohlsson Liberalernas partisekreterare Maria Arnholm. Flera källor uppger dock för Aftonbladet att såväl Arnholm som flera andra i L-toppen inte skulle fortsätta om Ohlsson tog över.

– Hon försöker knyta Arnholm och professionaliseringen av riksorganisationen till sig. Men stora delar av våra ledande politiker vet att om Björklund försvinner så försvinner hon med flera, säger en källa med insyn.

Birgitta Ohlsson har gjort klart att hon kommer lämna politiken om hon inte blir vald. I en intervju med TT i helgen sa hon att hon inte alls håller med om att hennes kandidatur leder till splittring:

– Jag tror att ett liberalt och öppet parti ska bejaka att det finns flera personer som vill axla ett ledarskap, som vågar stiga fram.

FAKTA

Partiledarstriden i Liberalerna

• Nomineringstiden går ut den 23 augusti.

• Hittills har två av 21 länsförbund nominerat Birgitta Ohlsson: Uppsala län och Örebro län. Även EU-parlamentarikern Cecilia Wikström stödjer Ohlsson.

• Skåne, Västsverige och Stockholms län har tillsammans lika många mandat vid landsmötet som de övriga 18 har ihop.

• Alla länsförbund har inte haft formella nomineringsmöten ännu men bland andra följande länsförbund uttalar stöd för Björklund: Skåne, Västsverige, Västerbotten, Västmanland, Kalmar, Norrbotten och Skaraborg. Även Liberala kvinnoförbundet stödjer honom, liksom ett antal tunga L-profiler.

• Flera förbund, med Stockholms län i spetsen, är inte klara med den interna processen och vill inte tala om vilken kandidat de stödjer.

• Landsmötet hålls den 17–18 november i Västerås.

Källa: TT

FAKTA

Birgitta Ohlssons mejl till partikamraterna

Skickades 1 juni 2017 20:54:53:

”Till: ordförande i Liberalernas länsförbund, ledamöter i Liberalernas riksdagsgrupp, Liberalernas partistyrelse

Liberala partivänner,

Inom kort kommer jag att officiellt meddela att jag står till förfogande som kandidat till posten som partiordförande.

Som ni förstår är det här ett beslut som jag nu fattat efter moget övervägande. Bakgrunden handlar framförallt om att jag upplever att vi underpresterar som parti. I dag kom ännu en opinionsmätning på 5 procent och vi har gått kraftigt bakåt i samtliga riksdagsval sedan 2002. Vi kan betydligt mer som parti. Samtidigt som värderingsstyrda liberala partier skördar stora framgångar i vår omvärld har inte Liberalerna i Sverige blommat ut på det sätt som många av oss hoppats.

Under mina resor runt om i landet har jag haft tillfälle att diskutera liberal politik med tusentals vanliga svenskar. Några röstar redan på vårt parti, men betydligt fler kan tänka sig att göra det med en ny ledning. Jag uppfattar att det finns en stark opinion som säger att vi måste förändras och förnyas ytterligare. Känslan är att det går för långsamt och att vi idag inte är tillräckligt intressanta för många liberala väljare som finner andra nya politiska hem. Moderaternas sammanbrott i opinionen har inte alls lett till att fler liberala väljare därifrån gått till oss. För mig är det angeläget att vi lyssnar och tydligare visar mervärdet av att rösta på Liberalerna.

Jag vill understryka att jag står bakom det interna förnyelsearbete som påbörjats och min ambition är att vi ska bygga vidare på det. Inte minst tänker jag på professionaliseringen av partiets organisation som leds av vår eminenta partisekreterare Maria Arnholm. Slutligen vill jag utrycka min förhoppning om en öppen, demokratisk och transparent process utan påtryckningar gentemot medlemmar under denna tid. Jag förutsätter att alla parter agerar på ett sätt som stämmer överens med de värderingar som vägleder oss som politisk rörelse.

Med vänliga hälsningar,
Birgitta Ohlsson”