SD:s nya maktstrategi som kan rädda M: Ta väljare från S

Väljarflykten från Moderaterna är ett stort problem – för Sverigedemokraterna.

– Moderaterna sjunker ihop. Då är det ett problem för oss för då kan vi inte samarbeta med dem, säger SD:s partisekreterare Richard Jomshof till Aftonbladet.

Därför satsar SD nu på att vinna röster från Socialdemokraterna.

Det är en hårt prövad Anna Kinberg Batra  som idag håller sitt sommartal på Mosebacketerrassen i Stockholm.

Flera tunga moderater krävde hennes avgång förra veckan men hon sitter än så länge kvar som partiledare.

En av många utmaningar hon har framför sig är att få tillbaka väljarna tillbaka till sitt parti.

I SCB:s stora väljarundersökning fick Moderaterna 18,1 procent – sämsta siffran sedan året då Bo Lundgren avgick, men bättre än de cirka 14 procent som många internt befarade.

”Problem för oss att M sjunker ihop”

Efter utspelet om att de är beredda att prata med SD har M även förlorat många väljare till Centerpartiet.

Och det är inte bara Anna Kinberg Batras huvudvärk.

Så här säger SD-ledaren Jimmie Åkesson till Aftonbladet:

– Så länge vi tar väljare från Moderaterna har det ingen betydelse. Det svåra är när Moderaterna tappar väljare till andra partier som har en helt annan inställning till oss. Det är problematiskt.

Partisekreteraren Richard Jomshof är inne på samma linje.

– Det enda partiet som någorlunda trovärdigt har börjat lyfta våra frågor – invandring och kriminalpolitik – är Moderaterna. Och då är det med dem vi måste hitta ett samarbete. Men de sjunker ihop. Det ett problem för oss eftersom vi då inte kan samarbeta med dem, säger han.

Inför partiets valkonferens i helgen publicerade Dagens Nyheter en intervju med rubriken ”Åkesson kräver inga samtal för att stödja Kinberg Batra”.

Lägger sig inte platt för Moderaterna

Men det ska inte tolkas som att partiet lägger sig platt för Moderaterna, enligt Jimmie Åkesson.

– När vi pratar om att vi inte behöver sitta vid samma förhandlingsbord är det inte samma sak som att vi inte kräver politiskt inflytande. Det politiska inflytandet vi ska ha ska stå i proportion till vårt valresultat, säger Jimmie Åkesson.

Det är ett budskap som även partisekreteraren Richard Jomshof vill sända ut.

– Det är klart att vi vill sitta i en regering. Det är klart att jag vill se Jimmie Åkesson som statsminister. Men det viktigaste är ändå att politiken går i en riktning som vi gillar. Det är faktiskt mycket viktigare än att vi får ministerposter, säger han till Aftonbladet.

Planen: Ta väljare från Socialdemokraterna

Rent ”känslomässigt” vill han hellre ta väljare från andra partier, helst från Socialdemokraterna, som SD utnämnt till sin huvudmotståndare i valet.

– Därifrån bör vår nästa väljarflytt komma, säger Richard Jomshof.

Gruppledaren i riksdagen Mattias Karlsson är övertygad om att SD ska kunna locka till sig fler socialdemokrater.

– Vår strategi framöver är att fokusera på arbetsmiljö –, vård- och omsorgsfrågor, samt offentligt anställda. Där kan vi ta väljare från S.

”Att bli landets största parti inom räckhåll”

Att Socialdemokraterna på senare tid har fokuserat allt mer på kriminalpolitiken och på att ställa högre krav på invandrarna är ingenting som bekymrar Mattias Karlsson.

– Vi har större trovärdighet än S i de här frågorna. De hjälper oss att få upp dem på dagordningen. Det är bara positivt för oss.

SD är nu landets näst största parti. Och målet är att fortsätta växa.

– Ingen hade velat samarbeta med oss om vi inte hade varit så här stora. Vi har tvingat till oss den här positionen där de måste förhålla sig till oss. Och att bli landets största parti är nu inom räckhåll, säger Mattias Karlsson.

Publisert: