Uppgifter: Hagwall tvingas lämna SD

SD-ledamoten Anna Hagwall kritiserades hårt efter att hon sagt att ”ingen familj, etnisk grupp eller företag ska få äga mer än fem procent av media”.

Inom kort kommer hon att uteslutas ur partiet om hon själv inte väljer att lämna, erfar Aftonbladet.

– Det är på direkt order av Jimmie Åkesson, säger en källa.

Den 5 oktober rapporterade Aftonbladet om en motion som SD:s riksdagsledamot Anna Hagwall skrivit. Där föreslog hon att presstödet till lokaltidningar skulle slopas för att minska ägarkoncentrationen inom media.

– Låt de små Bonnierska tidningarna i landsorten gå under. Ingen familj, etnisk grupp eller företag skall tillåtas kontrollera mer än fem procent av media, skrev hon i ett mejl till Aftonbladet.

Sanningen är att bland det 80-talet tidningar som delar på den största delen av presstödet – driftsstödet på 436 miljoner per år – finns inga Bonniertidningar.

Hagwall, som tidigare varit andre vice ordförande i partiet, fick omgående hård kritik för att sprida en antisemitisk myt via sina uttalanden.

SD:s gruppledare Mattias Karlsson sa samma kväll att partiet inte stod bakom hennes uttalanden och att agerandet skulle ”få konsekvenser för hennes framtida verksamhet inom partiet och i riksdagsarbetet”.

Kommer sparkas ut

Några dagar senare, efter förhandlingar med gruppledningen, lämnade Hagwall flera poster hon haft i riksdagen. Det stod också klart att hon inte skulle kandidera till riksdagen inför valet 2018.

Men samtidigt sa Hagwall att hon skulle sitta kvar i riksdagen under resten av mandatperioden och även behålla sina lokala partiuppdrag i Dalarna.

Även partiledaren Jimmie Åkesson har kritiserat Hagwall. I onsdags sa han till Aftonbladet:

– Motionen hon skrev var dålig och problematisk. Men det stora problemet var hur hon argumenterade för den. Jag tror att medlemsutskottet tittar på det här nu.

”En sjuk föreställning”

Enligt vad Aftonbladet erfar har Hagwall ingen framtid i SD. På begäran av SD:s partiledning har ett personärende öppnats mot henne i partiets medlemsutskott.

Bakom ärendet finns både den senaste tidens diskussion, men även tidigare händelser.

– För några år sedan gjorde hon mycket märkliga uttalanden kring kvinnor, att de har sig själva att skylla om de blir slagna. Till det får man nu lägga motionen som hon skrev med mer eller mindre antisemitiska teorier, att judarna på något sätt skulle styra media. Det är en sjuk föreställning, säger en SD-källa.

Order av Jimmie Åkesson

Enligt vad Aftonbladet erfar pågår det just nu diskussioner mellan partiledningen och Anna Hagwall. Målet är att nå en uppgörelse där hon självmant lämnar sin riksdagsplats, alla sina lokala uppdrag och partiet. Partiledningen vill göra allt för att inte hamna i en situation där Hagwall blir politisk vilde. Sedan tidigare har man redan en – Jimmie Åkessons svärmor Margareta Larsson.

Enligt vad Aftonbladet erfar så är det Jimmie Åkesson själv som vill ha bort Hagwall.

– Det är på direkt order av honom. Hon har att välja på att lämna själv, annars blir hon utesluten. Hon ska inte företräda Sverigedemokraterna längre, det är väldigt tydligt, säger en uppgiftslämnare.

SD:s medlemsutskott hanterar personärenden i partiet. De kan sedan välja att skicka en rekommendation till partistyrelsen om att utesluta eller varna en medlem. Utskottets ordförande Magnus Olsson säger att han inte vill uttala sig om ärendet och hänvisar till SD:s kommunikationsplan och att utskottets arbete är en intern process.

Hagwall kom in i riksdagen första gången 2013, då hon ersatte tidigare SD-toppen Erik Almqvist.

Aftonbladet har sökt Anna Hagwall.

Publisert:

LÄS VIDARE