Aktivister kan slå till mot Almedalen

Foto: Aktivisten sprutade röd vätska från åhörar- läktaren ned mot politikerna i riksdagen. Det hände mitt under den pågående debatten om Vattenfalls brunkol i plenisalen.
SAMHÄLLE

Regeringens brunkolsbesked fortsätter att röra upp mycket heta känslor inom miljörörelsen.

Aktivister hotar nu att slå till mot Almedalen – på statsminister Stefan Löfvens dag.

– Tisdag är en särskilt intressant dag, säger en av dem.

I lördags berättade ministrarna Mikael Damberg (S) och Isabella Lövin (MP) att regeringen inte kommer att sätta några käppar i hjulet för Vattenfalls omdiskuterade försäljning av det tyska brunkolet. Det fick miljörörelsen, som kämpat för att kolet ska bli kvar i marken, att gå i taket. Även en rad miljöprofilerade politiker har riktat mycket skarp kritik mot beslutet.

– Jag tycker att vi skulle ha riskerat vår regeringsposition för att vinna en klimatvinst, sa MP-riksdagsledamoten Carl Schlyter.

"Blir missnöjesyttring"

Mycket talar nu för att de upprörda känslorna kan få effekter även på politikerveckan i Almedalen.

Aftonbladet har talat med en rad klimataktivister som alla målar upp ett mycket stort missnöje som riktar sig mot såväl S som MP. Enligt flera av aktivisterna planerar man därför i hemlighet någon form av demonstration under Almedalen. Ett antal aktivister i ett "löst sammansatt nätverk" sägs vara på väg mot Gotland.

– Vi har inte spikat allt ännu, men någon form av missnöjesyttring blir det. Och tisdag är en särskilt intressant dag, säger en av dem.

Tisdag är också den dag då statsminister Stefan Löfven (S) ska hålla sitt tal. Socialdemokraterna ska dessutom ha ett stort arrangemang i Almedalsparken under eftermiddagen där flera ministrar ska delta.

Även en rad kända miljöorganisationer är informerade om demonstrationsplanerna.

– Det finns planer inom miljörörelsen som vi eventuellt kommer delta i, men Greenpeace arrangerar inget själva i nuläget, säger chefen Annika Jacobson.

Flera tidigare attacker

Brunkolet har stått högt upp på agendan under den senaste tiden för miljörörelsen och en rad attacker har genomförts mot den politiska makten. Fyra aktivister klättrade nyligen upp på taket på regeringskansliet med en banderoll där det stod "låt kolet ligga" och en kort tid dessförinnan sprutade operasångaren Samuel Jarrick en röd tomatblandning mot en vägg i riksdagen i protest mot politikerna.

– Jag har semester och kommer inte att åka till Gotland. Men upprördheten är enorm inom miljörörelsen. Många tycker det är viktigt att politikerna inte får komma undan med det här beslutet, säger han.

Själv har han tillsammans med vänner satt samman en en musikvideo i sociala medier, Climate Crimes, där han sjunger ut sin frustration i frågan.

Polisen följer utvecklingen

Enligt polisen på Gotland har enbart två organisationer sökt och fått demonstrationstillstånd under politikerveckan. Det är Grön Ungdom som ska manifestera för feminism på tisdag och RFSL Gotland som ska lyfta fram vikten av mångfald under SD:s dag på torsdag.

– Vi har ju en poliskommendering som arbetar med det som är tillståndsgivet och sedan får man följa sådant som kan bli utöver det. Men missnöjda kan det ju finnas, det behöver inte bli något polisiärt för det, säger Towe Hägg, presstalesperson hos polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM