Sverige får framtidsroll i EU

SAMHÄLLE

”Det visar att vi är med i matchen”

1 av 2

VISBY. Nu får Sverige leka med de stora elefanterna.

EU-minister Ann Linde ska träffa Tyskland och Frankrike och ta täten i diskussionerna om hur EU ska gå vidare efter brexit.

– Jag är lite stolt över det här, säger hon.

Varje år bjuder EU:s stormakter Tyskland och Frankrike till ett möte där unionens framtidsfrågor diskuteras.
Årets upplaga äger rum i Berlin och för första gången är Sverige inbjuden som den tredje deltagaren i den så kallade trilateral. Förra året var det Italien.

– Jag är lite stolt över det här. Det visar att vi är med i matchen, säger Ann Linde som tror att inbjudan är ett resultat av att hon varit aktiv länge och har ett stort nätverk.

– Jag känner mina motsvarigheter sedan länge, sedan ungdomsåren.

På dagordningen står jobb och tillväxt, klimat, migration och värderingar.

– Vi ska diskutera vilka frågor (inom de här områdena) som vi ska driva i EU. Jag är mycket nöjd över det eftersom efter brexit behöver vi närmare samarbete med andra länder än Storbritannien.

Vill driva folkliga frågor

Ann Linde ser särskilt fram emot att diskutera värderingar, vad EU står för. Hon anser att det är särskilt viktigt efter folkomröstningen i Storbritannien.

– Hur får vi ett bättre samtal medborgare? Hur får vi ut saker som är viktiga?

Men Ann Linde anser också att det är viktigt att EU driver folkliga frågor.

– Man ska ha respekt för vad som är viktigt för folk. Om man tecknar ett abonnemang på Netflix förväntar man sig att det fungerar i Barcelona också. Men det gör det inte.

Mötet på måndag avslutas med middag. Ann Lindes franske kollega Harlem Désir tog initiativ till kampanjen ”Rör inte min kompis” på 1980-talet. Den tyske EU-ministern heter Michael Roth.

ARTIKELN HANDLAR OM

EU

Ann Linde