EU-valet 2019

Kampen mot högerextrema blir S viktigaste budskap

Valgeneralen om målen inför EU-valet

Av: 

Anette Holmqvist

SAMHÄLLE

Socialdemokraterna gör kampen mot växande extremism i Europa till sin huvudfråga i EU-valet i maj.

Och målet är minst 24,2 procent.

– Vi är på jakt efter människor som vill ta ställning mot något, som säger nej till utvecklingen där högerextremismen breder ut sig, säger John Zanchi, valgeneral (S).

Socialdemokraternas valgeneral John Zanchi menar att mycket av partiets EU-valrörelse kommer att kännas igen från riksdagsvalet i höstas.

John Zanchi, Socialdemokraternas valgeneral.

Det handlar till exempel om vilka man utsett till huvudmotståndare, Moderaterna och Sverigedemokraterna, och sätten som S ska driva kampanj på.

– Vi tror det här är första gången sedan ja och nej-diskussionen kring EU som vi kan få en emotionell valrörelse med mycket nerv i som kommer vara mycket spännande och med mycket känslor inblandade, säger Zanchi.

Kamp mot högerextrema

Och det är extremismens framfart som ska tända glöden, enligt valgeneralen.

S går till val på budskapen om att det är ”dags att ta ställning” mot extremism och för demokratin samt att ”Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen”, däribland demokratin, tryggheten och jobben.

– I den här valrörelsen är vi på jakt efter människor som vill ta ställning mot något, som vill säga nej till den utveckling där högerextremismen breder ut sig i land efter land.

Andra frågor man ska driva handlar om demokratiska värderingar, schysta jobb, klimatet och hållbar migrationspolitik. Partiets toppnamn i EU-valet, Heléne Fritzon, var migrationsminister i Stefan Löfvens förra regering.

Halv miljon samtal

Traditionellt har S haft svårt att nå upp till de resultat man gjort i riksdagsvalen, men nu menar Zanchi att partiet ska sikta mot att slå sitt eget resultat från 2014 på 24,2 procent.

Det hoppas man klara bland annat genom ett intensivt valarbete, där en kampanj med minst 500 000 samtal utgör basen. 80 procent ska ske genom dörrknackning.

Man hoppas också värva 7000 nya medlemmar innan halvårsskiftet och plocka åt sig ännu ett mandat i parlamentet, där man i dag har fem platser.

– Vi vill ha fler socialdemokrater som företräder Sverige och socialdemokratiska värderingar och intressen i Bryssel, säger Zanchi.

EU-soffliggare prioriteras

Partiets prioriterade väljargrupper är socialdemokrater som brukar rösta på S i riksdagsvalet men som struntar i EU-valet och personer som brukar rösta i EU-valet men inte nödvändigtvis på S.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

FAKTA: EU-valet

• Valet till Europaparlamentet sker söndagen den 26 maj.

• I valet avgör medlemsländernas medborgare vilka som ska representera dem i parlamentet under en mandatperiod på fem år.

• Under mandatperioden 2014–2019 har Sverige haft 20 parlamentariker från Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Socialdemokraterna, Centerpartiet, Liberalerna, Kristdemokraterna, Moderaterna, Sverigedemokraterna och Feministiskt initiativ.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

LÄS VIDARE

”Kristersson verkar ha känt himlen ramla ner”

ÄMNEN I ARTIKELN

EU-valet 2019

Socialdemokraterna

EU

Stefan Löfven

Heléne Fritzon

AB Voice