Besvikelse inom V efter Sjöstedts beslut: ”Historiskt misstag”

Av: Josefin Silverberg, Olof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:

Vänsterpartiet kommer att släppa igenom Stefan Löfven som statsminister genom att avstå från att rösta på fredag.

Efter den så kallade förnedringsklausulen, skrivelsen att V inte skulle få inflytande, krävde flera inom partiet att Sjöstedt skulle säga nej till Löfven.

”Vänsterpartiets besked är ett historiskt misstag. Chansen till inflytande har gått oss förbi. Vänsterpartiet släpper nu fram en sosseledd högerregering utan att få något för det”, skriver tidigare riksdagsledamoten Rossanna Dinamarca.

Jonas Sjöstedt kommer att släppa igenom Löfven som statsminister genom att avstå att rösta under fredagens statsministeromröstning, men med reservation starkt missnöje. En av stridsfrågorna som Vänstern fått blankt nej på från S rör marknadshyrorna.

– Om regeringen lägger fram förslag om marknadshyror eller inskränkningar i arbetsrätt kommer Vänsterpartiet rösta för ett misstroende mot Stefan Löfven, säger Jonas Sjöstedt.

När beslutet togs i partistyrelsen var majoriteten för att släppa igenom Löfven.

– Det blev en omröstning och ett fåtal personer röstade som röstade emot. De var så få att det aldrig blev rösträkning, säger Jonas Sjöstedt till pressklungan i riksdagen.

”Ny skiljelinje inom svensk politik”

Vänsterpartiet i Malmö har varit tydliga med att de vill att Jonas Sjöstedt säger nej till Löfven.

– Jag är besviken över det beslut som partistyrelsen har fattat men är otroligt mycket mer besviken över vilken väg socialdemokratin valt att gå, säger Mirjam Katzin, ordförande för Vänsterpartiet i Malmö.

– Det här etablerar en konfliktlinje inom svensk politik där det finns nyliberal höger och konservativ höger och bara vänsterpartiet till vänster i de ekonomiska frågorna. Nu är det viktigt att vi markerar att vi inte omedelbart går i regeringens ledband, det gäller att förhandla med oss, forsätter Mirjam Katzin.

”Gav bort vågmästarroll gratis”

Rossanna Dinamarca, tidigare riksdagsledamot för V, döljer inte besvikelsen:

Vänsterpartiets besked är ett historiskt misstag. Chansen till inflytande har gått oss förbi. Vänsterpartiet släpper nu fram en sosseledd högerregering utan att få något för det. Muntliga löften om att Löfven ska kämpa för att gamla V-reformer som försvunnit ska komma tillbaka under mandatperioden är långt långt ifrån tillräckligt för ett parti som hade vågmästarroll. Hot om att väcka misstroendeförklaring som kräver fler riksdagsledamöter än vad Vänsterpartiet har är inget annat än tomma ord. Vi hade en vågmästarroll som vi gav bort gratis”; skriver Dinamarca på facebook.

På Vänsterpartiets Facebooksida går kommentarerna isär.

”Rätt val! Huvudsaken är att SD och KD inte får makten.. nu kommer än fler rösta på er för ni har stått på er!”

Andra menar att partiet lägger sig platt.

”Nya vänster-högern..V är årets dörrmatta till en högerregering. Vid omval hade åtminstone L och C legat riktigt illa till, nu räddar Jonas dom ifrån den biten”, kommenterar en väljare.

”Kommer fälla högerförslag”

Mikael Ekvall, regionråd i Jönköping hör till dem som skrivit under namninsamlingen för att rösta ner Löfven. Han är besviken efter Sjöstedts beslut att lägga ner rösterna.

– För det första beklagar jag beslutet eftersom jag varit öppen med att jag ville något annat men jag respekterar varför man fattat beslutet. Nu tvingar man fram en mellanväg där man släpper fram Löfven temporärt med skarpa löften om misstroende. Jag tolkar Sjöstedts ord som att vi kommer att fälla en regering som lägger fram högerförslag, det kommer bli intressant att se hur C och L reagerar på det, säger Mikael Ekwall.

1 av 3 | Foto: Anders Deros
Rossana Dinamarca
Publicerad:

LÄS VIDARE