Spelet om regeringsmakten

L-toppar splittrade inför mötet

Ska fatta beslut om Stefan Löfven ska släppas fram som statsminister

Av: 

Johan M Söderlund

Olof Svensson

SAMHÄLLE

I helgen ska ett splittrat Liberalerna fatta beslut om Stefan Löfven ska släppas fram som statsminister nästa vecka eller inte.

En del förvånas över att uppgörelsen lyckades bli så pass bra – medan andra slår bakut.

– De liberala vinsterna hade vi också fått om vi hade förhandlat med Ulf Kristersson, säger L-toppen Mats Persson.

Under gårdagen meddelade Centerpartiets Annie Lööf att de är beredda att släppa fram Stefan Löfven (S) i den tredje statsministeromröstningen på onsdag.

I helgen möts L-toppar i Gamla stan i centrala Stockholm för att diskutera och ta ställning till om Stefan Löfven ska släppas fram som statsminister.

Kan byta block

Gårdagens besked från allianskollegorna har inte mottagits positivt av alla liberaler. Många står fortfarande fast vid att Ulf Kristersson är deras statsministerkandidat.

– Hade vi bett om språkkrav och värnskatt i en förhandling med Ulf Kristersson så är jag övertygad om att vi hade fått igenom det, säger Mats Persson (L).

Om Liberalerna skulle sluta ett samarbete med Stefan Löfven menar Persson att konsekvensen blir att partiet byter block.

– Det är därför det här är en fråga som är infekte… en fråga som ger väldigt olika uppfattningar i vårt parti, säger han.

”Försöker hantera valresultatet”

Att C nu kan tänkas släppa fram Löfven som statsminister fick såväl Ulf Kristersson (M) som Ebba Busch Thor (KD) att se rött. De menar att det i så fall blir C och L som tillsammans dödar Alliansen.

Christer Nylander (L) menar att de bara försöker hantera valresultatet.

– Vi har fått ett valresultat som ingen i Alliansen ville ha. Nu försöker vi hantera det och se till att vi får en regering på plats som kan genomföra liberala reformer utan att vara beroende av Sverigedemokraterna eller Vänsterpartiet, säger han.

”Förstår att en del känner frustration”

Flera högt uppsatta politiker gick hårt åt gårdagens besked. Bland annat gav KD-toppen Sara Skyttedal en rejäl smocka till centern i sociala medier och kallade Annie Lööfs parti för ”Quislingar”. Uttalandet fick genast enorm spridning.

Vad säger du om de hårda reaktionerna på sociala medier?

– Jag hoppas att det lägger sig så småningom. Jag förstår att en del personer känner en frustration och säger saker en fredag eftermiddag. Vi måste få ett annat samtal i Sverige kring politiken än vad vi har i dag, säger Christer Nylander.

Liberalerna väntas ha kommit fram till ett beslut i kväll.

ANNONS

Vad betalar du i el varje månad? Jämför priser här!

Extern länk från Compricer

Jämför nu!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Löfvens nya regering blir en märklig skapelse

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Valet i Sverige

Ulf Kristersson

Stefan Löfven

Christer Nylander

Liberalerna

Annie Lööf