Apotek

Regeringens plan för apoteken får hård kritik

Av: 

Pär Karlsson

Olof Svensson

Anders W Jonsson, (C).
Anders W Jonsson, (C).

SAMHÄLLE

Regeringen ska utreda hur apoteksnäringen kan stramas åt.

Men planerna får hård kritik från de politiska motståndarna.

– Vi har redan svaret på frågorna han ställer, därför är utredningen fullständigt meningslös, säger Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson.

I dag kunde Aftonbladet berätta att regeringen planerar att tillsätta en utredning om hur reglerna inom apoteksnäringen kan stramas åt. Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) pekade ut flera problem han menar har spridit sig i branschen efter att det statliga monopolet avreglerades 2009.

Det handlar både om om bristen på apotek på landsbygden och problem han ser med lagerhållningen av mediciner. Dessutom vill man att den privata apoteksnäringen ska få ett tydligare samhällsansvar.

Men planerna får nu hård kritik från flera borgerliga partier. Centerpartiets gruppledare Anders W Jonsson kallar förslaget för "oerhört pinsamt" och ett slöseri med regeringskansliets utredningsresurser.

– Vi har redan svaret på frågorna han ställer, därför är utredningen fullständigt meningslös, säger han.

Regeringens planer får hård kritik

Jonsson säger vidare säger vidare att det inte finns något belägg för att tillgängligheten ute i de glesare delarna av Sverige har minskat.

– Det finns i stället andra saker som man bör gå vidare och titta på. Samordningen mot sjukvården, distributionen från läkemedelsproducent till apotek och det stora problemet, hur ser vi till att klara bristen på farmaceuter.

Moderaternas socialpolitiska talesperson Cecilia Widegren säger att hon "satte morgonkaffet i halsen" när hon läste om regeringens planer.

– Det är en väldigt onödig utredning som skattebetalarna lär få betala dyrt för. Allt är inte toppen inom apoteksnäringen men det är mycket bättre än det någonsin har varit.

Widegren menar att regeringen "backar tillbaka med ideologiska skygglappar".

– En återreglering är inte det som löser ut morgondagens utmaningar. Dessutom stämmer det inte att tillgängligheten är sämre på glesbygd och landsbyd. Det är precis tvärtom.

Hon menar att fokus i stället bör ligga på att främja framtida hälsotjänster. Hon har nu valt att ställa en skriftlig fråga till statsrådet Wikström om hur han ser på apoteksnäringen.

Välkomnas av branschorganisation

Från branschorganisationen Sveriges Apoteksförningen välkomnar man däremot utredningen.

– Men det är viktigt att den fokuserar på rätt saker. Statliga utredningar har redan konstaterat att tillgängligheten har blivit bättre och den största undersökningen hittills om direktexpediering visade att 95 procent av recepten expedieras direkt, säger VD:n Johan Wallér

Han menar dock att det är viktigt att regeringen ser till att utredningen inte blir populistisk.

– Och att utredningsdirektiven bygger på hur marknaden faktiskt fungerar. Det är inget problem att apotek säljer annat än läkemedel, problemet uppstår om apoteken måste sälja handelsvaror för att kunna expediera receptläkemedel och ge rådgivning. Där är vi idag. Apoteken går back på varje läkemedel vi expedierar. Apoteken måste ges förutsättningar att utveckla läkemedelsrådgivningen och servicen kring receptläkemedel.

ANNONS

Kids deal - 25% rabatt på barnkläder & skor från Ellos kollektioner!

Extern länk från Ellos

Till REAN!

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Apotek

ÄMNEN I ARTIKELN

Apotek

Regeringen