Busch Thors nya budgethot – vill samla Alliansen

M-ledaren Kinberg Batra: Det får hon stå för

Ett nytt budgetkaos kan bli verklighet redan nästa höst.

KD-ledaren Ebba Busch Thor utesluter inte att Alliansen går fram med en gemensam motion redan 2016.

Om SD väljer att rösta på den faller regeringens budget.

– Hur andra partier väljer att agera i en sådan situation kan jag inte styra över. Det är inte min uppgift att säga åt dem hur de ska göra, säger Busch Thor.

Efter avvecklandet av Decemberöverenskommelsen, DÖ, råder ett nytt läge i svensk politik. Alla Allianspartier har sagt att man kommer att rösta på sina egna budgetförslag i höst, vilket innebär att regeringens budget får tillräckligt med stöd i riksdagen. Det innebär också att förra höstens budgetkaos, när SD röstade på Alliansens gemensamma alternativ, inte ser ut att återupprepas.

Även Kristdemokraterna kommer att rösta på sin egen budget i höst.

– Vi kommer inte rösta för en budget vi inte haft inflytande över. Det är inget alternativ. Därtill ska vi föra samtal med regeringen om att lösa flyktingkrisen och förbättra integrationen, säger partiledaren Ebba Busch Thor.

Vill samla Alliansen snarast

Men samtidigt manar hon till samling inom Alliansen. Busch Thor vill att Alliansen så snabbt som möjligt samlar sig för att bestämma när man ska gå fram med en gemensam budget.

– Fönstret för att komma in med en gemensam Alliansbudget är nu stängd. Men efter höstens behandling så är det angeläget att vi inom Alliansen håller vad vi tidigare har sagt. Därför är det min uppfattning att vi snarast bör se när vi kan gå fram med en gemensam alliansbudget, säger Busch Thor.

KD-ledaren utesluter inte att det kan ske redan nästa höst.

– Det kan inte uteslutas. Vi har tidigare i Alliansen sagt att vi är beredda att gå fram med en gemensam budget och axla rollen i regeringsställning. Det kan inte ändras nu utan det måste gälla framöver.

”Kan inte styra över hur andra röstar”

Om SD skulle välja att rösta på en sådan gemensam budget skulle regeringens budget falla. Och under dagens riksdagsdebatt sa Jimmie Åkesson att partiets hållning kvarstår.

– Vi har som avsikt att fälla varje regering som inte tar ansvar i invandringspolitiken. Det gäller fortfarande, säger Åkesson.

Busch Thor säger att det inte är upp till henne om det skulle leda till en kaosartad situation.
– Hur andra partier väljer att agera i en sådan situation kan jag inte styra över.

– Det är inte min uppgift att säga åt dem hur de ska göra. Det är upp till statsministern och regeringen att söka tillräckligt med stöd för att söks stöd för sin budget.

Kinberg Batra: ”Det får hon stå för”

M-ledaren Anna Kinberg Batra poängterade att KD-utspelet inte är ett gemensamt utspel.

– Det får hon stå för. Vi är redo att lägga en gemensam budget tillsammans senast 2018. Vi hade ett långt möte om det senast i går om vägen dit. Vi sa till exempel att vi vill lägga ett gemensamt valmanifest inför nästa val. Men vi förhandlar inte om stegen dit via Twitter eller massmedia.

Hon menar att frågan om hur Alliansen ska agera framöver är för tidigt väckt.

– Vi vill kunna regera tillsammans och då kunna presentera en gemensam ekonomisk politik. Vi kommer återkomma gemensamt när vi har gemensamma alliansbesked att ge. Det har vi inte i dag.

Kinberg Batra berättade också att hon inte kände till Busch Thors utspel i förväg.

– Gemensamma alliansbesked kommer vi att presentera gemensamt och då efter överläggningar mellan oss. Vi gör det ganska ofta och samarbetet är gott. Det tänker jag också se till att det fortsätter vara. Då ingår att inte föra förhandlingar genom massmedia.

Socialdemokraternas gruppledare Tomas Eneroth menar att KD-utspelet visar att "Alliansen inte har någon gemensam linje längre".

– KD sällar sig till SD när det gäller snarare att fokusera på oreda än att hålla ihop Sverige, säger han.

Hur förbereder ni er för om det blir så här?

– Det blir inte det, jag ser att allianspartierna har separata budgetmotioner och kommer fullfölja detta och att man kanske inför valet 2018, som Anna Kinberg Batra sagt, samlar sig till en gemensam budgetmotion. Samtidigt är min förhoppning att man inte gör det, för vi behöver mer samling och mindre blockpolitik.

Så du är inte rädd för Ebba Busch Thor som menar att det kan ske redan 2016?

– Nej.

Välkomnas av SD

SD-ledaren Jimmie Åkesson välkomnar KD-ledarens utspel om en gemensam alliansbudget.

– Men jag förstår inte varför man ska vänta ett år med att fälla regeringen när man kan göra det redan i höst. Vi har deklarerat att vi kommer att rösta på Moderaternas budgetalternativ i huvudvoteringen. Om även de borgerliga småpartierna väljer att göra det är det den budgeten som vinner, säger han.

Enligt Åkesson blir det svårt för Alliansledarna att förklara för sina väljare "varför man föredrar en socialistisk budget framför en moderat.

Kommer ni rösta på en gemensam Alliansbudget om det läggs en sådan nästa höst?

– Vi har ju sagt att vi har för avsikt att försöka fälla regering som inte tar ansvar i invandringspolitiken. Inget tyder på att Stefan Löfven kommer att göra det under det här året. Vårt mål är att få till ett nyval.

– Någonstans är jag övertygad om att borgerliga väljare kommer att sätta press på sina partier att fälla regeringen. Det blir spännande att följa M-stämman som börjar imorgon. Jag hoppas på att få draghjälp av en del ombud där.

Publisert: