Besvikelse efter Löfvens möte med BB-ockupanter

SOLLEFTEÅ. Stefan Löfven träffade i största hemlighet sjukhusockupanterna i Sollefteå.

Efteråt var besvikelsen stor – han hade inga nya löften att ge.

– Vi hade velat ha nån lösning, nån framtidsplan, men det fick vi absolut inte. Det var mycket standardsvar för hela Sverige, säger Anna Marica Ek, ockupant.

Sjukhusstriden i Sollefteå och krav på att få tillbaka ett fullvärdigt BB, akutkirurgi och akut ortopedi har slagit hårt mot Socialdemokraterna i Stefan Löfvens eget hemområde, han växte upp i byn Sunnersta i kommunen.

Frågan har skapat stor folklig ilska, framför allt mot den styrande S-majoriteten i landstinget och ockupationen av sjukhuset har pågått dygnet runt i 1,5 år.

Hemligt möte

När Stefan Löfven anlände till Sollefteå började han dagen med att träffa några företrädare från ockupationen och en representant från regionledningen för ett kort möte. Media hölls utanför mötet som skedde på Folkets hus.

Att Löfven inte besökte själva ockupationen på sjukhuset förklarade han själv med att det finns en mångårig uppgörelse bland partierna i området om att inte bedriva politisk verksamhet på sjukhuset.

Camilla Holmberg och Anna Marica Ek var två av ockupanterna som deltog i mötet. De var besvikna efteråt och menade att de fått typiska politikersvar – utan löften eller riktning framåt.

– Mötet var formalia, kändes det som, säger Holmberg.

– Vi hade velat ha nån lösning, nån framtidsplan, men det fick vi absolut inte. Det var mycket som hade med det regionala att göra och då fick vi ett standardsvar för hela Sverige. Det är väl så en politiker är, men det hade varit skönt att kunna diskutera och komma fram till något, fyller Ek i.

”Förstår den besvikelse de känner”

Stefan Löfven själv var dock nöjd med mötet. Han betonade att det är fjärde gången han träffar representanter för ockupationen och att han har största respekt för deras kritik och förståelse för hur de känner.

– Jag förstår naturligtvis den besvikelse de känner. Men den politiska ledningen här har att hantera ett gigantiskt budgetunderskott, efterlämnat av den borgerliga ledningen i vanlig ordning. Det är precis som i staten, säger han.

– Det är svåra avväganden och svåra beslut, där man framför allt måste titta till patientsäkerheten. Här har man gjort en avvägning och jag respekterar den.

Tappar i Norrland

Socialdemokraterna tappar just nu rejält i stöd i stora delar av Norrland där man traditionellt varit mycket starkt. Många går i stället till Jimmie Åkessons parti Sverigedemokraterna.

Ockupanterna i Sollefteå är övertygade om att S kommer att åka på en rejäl smäll i valet om tre veckor. Men vart rösterna kommer att gå vet de inte. Anna Marica Ek och Camilla Holmberg menar att det inte är något parti som klivit fram i frågan.

Under dagens resa besöker Stefan Löfven även Timrå och Sundsvall. Han ska bland annat träffa personal inom räddningstjänsten och skolan.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publisert:

LÄS VIDARE