KD:s förslag: Lägg ner landstingen

avOlof Svensson

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Hossein Salmanzadeh/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ebba Busch Thor, KD:s partiledare.

Kristdemokraterna vill att staten tar över ansvaret för vården – då kan landstingen läggas ner.

– Sjukvården är det enskilt största misslyckandet för Stefan Löfven, säger Ebba Busch Thor.

I valmanifestet nämns däremot inte ett enda ord om miljöpolitik.

Kristdemokraterna presenterade i dag sitt valmanifest där de fem viktigaste frågorna i valet listas: Hälso- och sjukvård, trygghet, integration och jobb, äldre, samt familj. Ebba Busch Thor anser att frågorna är områden som den nuvarande regeringen misslyckats mest med.

På en presskonferens presenterade partiet en nyhet - att staten ska ha huvudmannaskapet över all sjukvård. En konsekvens av det blir att landstingen inte längre kommer att behövas. Därför vill partiet lägga ner landstingen.

– 21 olika självstyrande landsting är inte ändamålsenligt, säger Ebba Busch Thor och lyfter fram att det är stora skillnader i vården beroende på var man bor i landet.

– Människor ska kunna lita på att det inte spelar någon roll var man bor i landet, det kan man inte med Socialdemokraternas politik.

Hägglund sa nästan samma sak 2013

Förslaget har hög prioritet för KD och Ebba Busch Thor säger att förändringen bör kunna genomföras på ett år om de får makten, men planeringen kommer ta längre tid.

Har du med dig övriga Alliansen?

– Jag vet att det finns stöd inom Alliansen.

Förre partiledaren Göran Hägglund lade 2013 fram ett snarlikt förslag om att förstatliga vården och lägga ner landstingen. Den stora skillnaden är att det nu handlar om all vård, inte bara specialistvård.

Varför inte gå fram med något nytt inför detta valet?

– Sjukvården är en jättestor fråga och det enskilt största misslyckandet för Stefan Löfven, säger Ebba Busch Thor.

Inget om miljöpolitik

Flera andra partier har efter den varma sommaren tryckt på att lansera sin miljöpolitik. Miljön har också seglat upp som en av de viktigaste frågorna för väljarna enligt en mätning från Expressen/Demoskop.

I KD:s valmanifest nämns däremot inget alls om miljöpolitik.

– Kristdemokraterna har politik på alla områden. Vi har inte slutat driva de frågorna men det här är de frågor vi vill lyfta fram för att vi menar att regeringen har misslyckats mest när det kommer till sjukvård, äldreomsorg och sjukvård, säger Ebba Busch Thor.

Är inte klimatet tillräckligt viktigt?

– Det är otroligt viktigt, vi har självklart politik på det området också.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM