Spelet om regeringsmakten

Lööf och Björklund vill förhandla med Miljöpartiet

Val 2018: Öppnar upp för en ny lösning

Av: 

Anette Holmqvist

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Annie Lööf och Jan Björklund öppnar nu för en ny lösning för Alliansen.

Att förhandla över blockgränsen – med Miljöpartiet.

– Jag tror att det också finns en sådan möjlighet också på nationell nivå, säger Lööf.

Att Ulf Kristersson (M) avser att gå vidare med försöken att bilda regering trots att Socialdemokraterna säger nej har inte fått Annie Lööf att ge upp.

Hon slog efter beskedet fast att det inte är aktuellt för Centerpartiet att sätta sig i en regering som kräver aktivt stöd av Sverigedemokraterna.

Centerledaren säger att man måste vara mer ”envis” och att två samtal med S-ledaren Stefan Löfven, som nu leder en övergångsregering, inte räcker.

– Jag tror att det behövs mer än två möten för att på djupet testa breda blocköverskridande lösningar. Av den anledningen hoppas jag att Socialdemokraterna nu tar till sig att för att skapa blocköverskridande lösningar bör de stora partierna Socialdemokraterna och Moderaterna ta ett särskilt ansvar, säger hon.

”Hör vad de säger”

Att dörren skulle vara helt stängd till S tror Annie Lööf inte. Även hon har den senaste tiden träffat Stefan Löfven för ett möte.

– Jag hör också vad de säger, att de inte kommer att släppa fram en alliansregering, men jag tycker också att jag hör i de samtal jag själv har haft med Stefan Löfven att han inte stänger dörren för breda blocköverskridande lösningar som rymmer flera partier i Alliansen. Det behöver vi borra vidare i.

Björklund: Låt Kristersson sondera

Annie Lööf menar att Alliansen har varit rejält förberedd inför eventuella fördjupade samtal med Socialdemokraterna, bland annat genom särskilda förhandlingsunderlag om sakpolitiska frågor.

Samtidigt ser hon också ännu en lösning – att förhandla med Miljöpartiet.

– Jag har också lyft fram behovet av fördjupade samtal med Miljöpartiet, säger Lööf.

Centerledaren menar att det finns flera goda exempel ute i landet där Alliansen samarbetar med Miljöpartiet, hon ger bland annat Västra Götaland och det pågående samtalet i Stockholm som exempel.

Även Jan Björklund (L) är inne på samma linje.

– Jag delar Ulf Kristersson uppfattning att det parlamentariska läget är komplicerat. Det verkar nu finnas fler låsningar än vägar fram. Läget kräver ansvar och tålamod. Vi måste låta Ulf Kristersson sondera fler möjligheter för en lösning över blockgränsen, även med Miljöpartiet, säger han i en kommentar till Aftonbladet.

Genom ett samarbete med Miljöpartiet skulle Alliansen bli större än S och V. Men även i detta läge skulle Sverigedemokraterna kunna rösta ned en Ulf Kristersson-regering med stöd av MP.

Fridolin: Vi samtalar gärna

Miljöpartiets språkrör Gustav Fridolin menar att hans parti gärna samtalar om politiska frågor med andra partier, däremot stänger han dörren till att medverka till en M-ledd regering.

– Vi stödjer inte Ulf Kristersson som statsminister, säger han.

Varför det?

– Politiskt har vi sett att Moderaterna har rört sig allt längre från Miljöpartiet vad gäller miljöpolitik och medmänsklighet. Och i dag blev det tydligt att det är den konservativa högerfalangen som nu styr Moderaterna.

Fridolin menar att Ulf Kristerssons besked är ”respektlöst” mot liberaler i både C och L, som lovat sina väljare att aldrig ta stöd av SD.

– Det hans förhandlingstaktik säger är att han nu förväntar sig att C och L ska bryta det löfte de gett så många människor.

Efter Annie Lööfs besked, har ni tagit några kontakter eller bestämt att mötas?

– Jag kommenterar aldrig vem och när jag pratar med någon. Det försvårar bara möjligheterna att förstå varandra, säger Fridolin.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ANNONS

Munskydd, Covidtester och mycket mer till bra priser – och SNABB leverans hem till dörren!

Extern länk från Meds

Köp nu

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Spelet om regeringsmakten

LÄS VIDARE

Alice Bah Kuhnke till attack mot SD-topp – och Moderaterna

ÄMNEN I ARTIKELN

Spelet om regeringsmakten

Annie Lööf

Ulf Kristersson

Stefan Löfven

Gustav Fridolin