Tabbe förändrar valresultatet – SD ökar mot C

Val 2018: Mandatställningen i valet är nu 144 – 142

avAdam Westin

En ovanlig miss gör att avståndet ökar mellan de rödgröna och Alliansen.

Ett distrikt i Västra Götaland registrerade resultatet för fel val.

– Man får väl ha förståelse för att det här rapporterades in sent på natten och att valarbetarna var väldigt trötta, säger Lars Aden Lisinski vid Valmyndighetens presstjänst.

Det mycket lilla avståndet mellan blocken blev precis något större.

Enligt det preliminära valresultatet är mandaten i riksdagen 144 – 142 till de rödgrönas fördel, istället för 144 – 143 som det rapporterats under valnatten och måndagen.

1 av 2 | Foto: CAROLINA BYRMO
De räknade valsedlarna för landstingsvalet rapporterades in i stället för de för riksdagsvalet.

– Det beror helt enkelt på att det är en valdistrikt som hade råkat rapportera in landstingsvalet som riksdagsval. Det upptäcktes i dag och rättades vid 18.18, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

Mandat till Centern – skulle gått till Sverigedemokraterna

Distriktet i Västra Götalands läns norra heter ”Högsäter och norra kommundelen”. I landstingsvalet där fick Centerpartiet 31,2 procent mot 25,2 för Sverigedemokraterna.

Men i riksdagsvalet fick Sverigedemokraterna 36,0 procent, mot 18,2 för Centerpartiet. Ett mandat som felaktigt gått till Centerpartiet hamnar följdaktligen hos Sverigedemokraterna.

SD har nu 63 mandat, mot tidigare 62. Centerpartiet har 30 i stället för tidigare rapporterade 31.

”Utgår från att valarbetarna var trötta”

Detta är en ovanlig miss, uppger Valmyndigheten.

– Vi upptäckte själva det här i kväll och har inte haft tid att prata med ansvariga för det valdistriktet. Man får väl utgå från att det är den mänskliga faktorn, och ha förståelse för att att det rapporterades in sent på natten och att valarbetarna var väldigt trötta, säger Lars Aden Lisinski, pressekreterare på Valmyndigheten.

Hur allvarligt ser ni på detta?

– Det är såklart olyckligt att det blir fel i rapporteringen, men eftersom vi inte hunnit undersöka hur det här kunde ske är det för tidigt att kommentera exakt hur allvarligt det är, säger Lars Aden Lisinski.

Forskare: ”Vad håller de på med?”

Marja Lemne, statsvetare och lektor vid Södertörns högskola, säger till TT att hon är upprörd över myndighetens miss.

– Som förvaltningsforskare undrar jag vad Valmyndigheten håller på med. Valsajten kraschar, avtalet med Postnord funkar inte – det är häpnadsväckande saker. Det kanske är dags att granska även denna myndighet, säger Marja Lemne.

Bygg din egen regering