Intern ilska mot Wallström: Fruktansvärt oansvarigt

Av: Olof Svensson

Publicerad:

En infekterad konflikt om Socialdemokraternas riksdagslista rasar i Värmland.

Ilskan riktas mot utrikesminister Margot Wallström – som stödjer SSU-ordförande Philip Botströms personvalskampanj.

– Det är fruktansvärt oansvarigt mot partiet. Jag har aldrig hört talas om att en minister och tillika VU-ledamot gör så här, säger riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson.

1 av 3 | Foto: HENRIK MONTGOMERY / TT

Konflikten tog sig under fredagen ända upp till Socialdemokraternas partiledning när partiets ordförande i Värmland, Åsa Johansson, informerade partisekreterare Lena Rådström Baastad.

Det hela handlar om att utrikesminister Margot Wallström öppet stödjer SSU:s ordförande Philip Botströms personvalskampanj till riksdagen. Något som ses som oansvarigt mot partiet och som stör den demokratiska interna processen. Värmlands Folkblad var först med att rapportera om att rapportera om turbulensen.

– Det har förts fram kritik från flera håll. Kamrater i landet har hört av sig. Att en enskild minister, tillika VU-ledamot, ställer sig bakom en krysskampanj är fruktansvärt oansvarigt, säger Lars Mejern Larsson.

”Briserat fullständigt”

Stödet handlar enligt Lars Mejern Larsson om annonser i tidningar där Wallström uppmanar väljare att kryssa på Botström. De båda syns också på valaffischer tillsammans.

Philip Botström står som nummer sju på listan och länet har i dag fem mandat. Lars Mejern Larsson står själv på första plats på listan men understryker att han inte har något egenintresse i kritiken.

– Kritiken är inte heller riktad mot Philip. Det är mot Margot som har gjort det här ställningstagandet, säger Lars Mejern Larsson.

Men du delar kritiken?

– Absolut. Vi har försökt föra diskussioner internt. Det är anmärkningsvärt att partisekreteraren inte hanterar det här. Nu har det briserat fullständigt.

Har tagits upp i partiledningen

Socialdemokraterna ordförande i Värmlands län Åsa Johansson bekräftar att det kommit in ”synpunkter” om Wallströms agerande.

Delar du kritiken mot Wallström?

– Jag vill inte kommentera vad jag tycker, det är svårt att säga. Men jag har ställt frågan vidare till partisekreteraren om det är lämpligt att ett statsråd är med och bedriver personvalskampanjer, säger hon.

Lena Rådström Baastad skriver i en kommentar att hon blivit informerad om läget.

”Det här är förstås en fråga för partidistriktet och för SSU lokalt.” skriver hon.

Margot Wallströms pressekreterare Pezhman Fivrin hänvisar till en kommentar i Värmlands Folkblad där han säger att han inte tycker det är något märkligt med Wallströms agerande.

– Vårt valsystem tillåter att man får kryssa kandidater. Så ”köra över” blir märkligt att säga. Margot Wallström uppskattar Philip Botström och har gjort ett par kampanjaktiviteter tillsammans med honom, säger han till tidningen.

Aftonbladet har sökt Philip Botström.

Vilket parti tycker mest som du? Gör Aftonbladets valkompass här!

Publicerad:

LÄS VIDARE