Sparkade generaldirektören får nytt jobb – ska jaga fuskare

avJonathan Jeppsson

Den sparkade generaldirektören Ann-Marie Begler får i dag ett nytt jobb.

Regeringen kommer att utse henne till särskild utredare för att stävja bidragsbrott och minska välfärdsfusket.

– Hon ska ta fram en samordnad funktion för alla statliga utbetalningar – 800 miljarder – i välfärdssystemen, säger en regeringsskälla till Aftonbladet.

I slutet av april sparkades Ann-Marie Begler som generaldirektör. Detta efter att Försäkringskassan under lång tid varit hårt kritiserad, bland annat för tillämpningen av lagen om personlig assistans och bedömningar kring sjukskrivnas arbetsförmåga.

Att Begler fick lämna sin tjänst kritiserades i sin tur av oppositionen, som menade att Begler bara utfört det som regeringen givit henne i uppdrag.

Socialminister Annika Strandhäll berättade i utskottsutfrågningar att hon saknade förtroende för Ann-Marie Begler.

Stävja bidragsbrott

Men nu har regeringen beslutat att ge henne ett nytt jobb, erfar Aftonbladet.

Ann-Marie Begler blir särskild utredare med uppgift att stävja bidragsbrott, välfärdsfusk och felaktiga utbetalningar i de olika välfärdssystemen.

– Välfärdssystemen i varierande grad är utsatta för ekonomisk kvalificerad brottslighet. Det urholkar förtroendet för systemet. Hon ska ta fram en samordnad funktion för alla statliga utbetalningar och se till att de fungerar så effektivt och bra som möjligt, säger en regeringskälla.

Foto: BERTIL ERICSON/TT
Ann-Marie Begler

800 miljarder

De statliga transfereringarna uppgår i dag till 800 miljarder kronor. Det handlar om sjukpenning, bostadsbidrag, studiemedel, arbetslöshetsersättning och ekonomiskt bistånd.

– Ann-Marie Begler behåller sin generaldirektörstitel och kommer att ha ett eget utredningskansli, säger källan.

Utredningen ska vara klar 2020.

Så tar du dig ur ekonomisk knipa 00:39
ARTIKELN HANDLAR OM