Nordkorea

Reinfeldt om nattens historiska möte

avOlof Svensson

1 av 2 | Foto: URBAN ANDERSSON
Fredrik Reinfeldt, tidigare partiledare Moderaterna.

Fredrik Reinfeldt följer nattens historiska möte mellan Donald Trump och Kim Jong-un med stort intresse.

Men han varnar för Trumps ”oortodoxa sätt att förhandla”.

– Det är ett vågspel, säger den förre statsministern.

Fredrik Reinfeldt har lämnat inrikespolitiken men följer med stort intresse vad som sker på den internationella arenan. Om det historiska mötet mellan USA:s president Donald Trump och Nordkoreas diktator Kim Jong-un säger han att man måste vara hoppfull.

– Tas det initiativ i svåra frågor ska man hoppas att det går bra, även om det förmodligen kommer leda till en hel del frågor om hur det väl föll ut, säger han.

Förhoppningen är att Trump lyckas med den svåra uppgiften att återförena Korea och förmå Nordkorea att skrota sin kärnvapenarsenal, anser Reinfeldt.

– Många i Syd- och Nordkorea längtar efter en avspänning och en ökad kontaktyta.

Hur bedömer du möjligheten att lyckas?

– Det är ett vågspel, vanligtvis är den här typen av internationella förhandlingar väl förberedda, men i tidseran med Trump så gäller inte detta längre. Han åker in och säger att vi förhandlar öppet. Det är stora risker förknippat med det, det blir otydligt om vad man kommit överens om och man måste ofta efterförhandla sådana överenskommelser.

Vad säger det om läget i världen om en president som Trump lyckas med detta, när så många mer sansade världsledare misslyckats?

– Det kommer han i så fall meddela världen beror på hans oortodoxa sätt att förhandla. Men då är onekligen frågan, vad betyder lösningen? Betyder det att han får Nordkorea att för tid och evighet att överge sina kärnvapen. Betyder det att vi har accepterat en delning av Korea i två halvor, säger Reinfeldt.

ARTIKELN HANDLAR OM