Magdalena Anderssons motattack: Björklund har inget att komma med

avMalvina Britts, Olof Svensson

Magdalena Andersson slår ifrån sig kritiken från Alliansen om att hon slösar pengar.

Under budgetpromenaden anklagade hon Jan Björklund för att ha ”skuldsatt hela svenska folket”.

– Han har inte så mycket att komma med, sa finansministern.

Klockan 12.30 öppnade Magdalena Andersson dörren till finansdepartementet för att gå den traditionella budgetpromenaden till riksdagen. Ett stort pressuppbåd följde finansministern längs vägen - bland annat för att få en kommentar på oppositionens kritik, att hon sparar för lite när Sverige befinner sig i högkonjunktur.

– Vi sparar. Vi betalar av på statsskulden med 1 procent av BNP. Statsskulden är nu den lägsta sedan 1977. Vi har rejält med muskler för den dagen konjunkturen vänder, säger hon.

Hon tillade att krisen inom polisen och i förlossningsvården kräver satsningar.

– Det är saker som en ansvarsfull regering tar itu med.

Mötts av kritik

Höstbudgeten har mötts av en samstämmig kritik från allianspartierna och från SD om att Sverige borde spara mer. L-ledaren Jan Björklund jämförde i en tweet regeringens budget med den som ledde till den ekonomiska krisen på 90-talet. Magdalena Andersson slår dock ifrån sig Björklunds kritik.

– Jan Björklund satt i en regering som lämnade underskott på 60 miljarder kronor. Han skuldsatte hela svenska folket för att sänka skatten för de som tjänar mest. Han har inte mycket att komma med, sa Magdalena Andersson.

Magdalena Andersson ville däremot inte svara ja eller nej på frågan om regeringen kommer nå det uppsatta jobbmålet, att Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU 2020.

– Det är det vi jobbar efter, vi kommer ha det tydliga fokuset, sa hon under promenaden.

ARTIKELN HANDLAR OM