Göran Persson sågas – efter uttalande om ”snygga tjejer”

SAMHÄLLE

Förre statsministern Göran Persson får ny kritik för sina uttalande om ”snygga tjejer”.

Detta efter att i en SvD-intervju ha sagt att ”många snygga tjejer och starka killar tvingas lämna sina jobb utan att de vill”.

– En eländig machokommentar. Han är verkligen gubbarnas gubbe, säger Centerns riksdagsledamot Helena Lindahl.

Foto: PETER WIXTRÖM

Förre statsministern Göran Persson har den senaste tiden gjort flera inlägg i debatten om pensionärernas villkor – bland annat var det ett bärande tema i hans tal på första maj.

I en intervju med Svenska Dagbladet säger han pensionssystemet vi skapat är ”världens bästa”, med den defekten att det ger för små pensioner.

”Många snygga tjejer”

Själv har han, sina 68 år till trots, inga planer på att gå i pension.

– Det är många snygga tjejer och starka killar som tvingas lämna sina jobb utan att de vill. Det borde inte vara så, säger han till SvD.

Uttalandet om ”snygga tjejer” har fått centerpartistiske riksdagsledamoten Helena Lindahl att reagera kraftigt.

– Snygga tjejer och starka killar? Göran Persson, jag vet inte om jag ska skratta eller gråta, men det där är pinsamt, skriver hon i ett videoinlägg på Facebook.

”Eländig machokommentar”

För Aftonbladet utvecklar hon resonemanget.

– Göran Persson har ju tidigare blivit anklagad för härskartekniker och liknande manér. Men jag tycker ändå att det är onödigt att sätta värde på människors förmåga att arbeta i relation till människors utseende. Han är tidigare statsminister och en viktig opinionsbildare. Han borde veta bättre än så.

Förvånar det dig att han uttrycker så?

– Nej, egentligen inte. Jag har sett liknande uttalande tidigare. Han sa till Maud Olofsson en gång i tiden att hon ”lagt på sig” när hon skulle upp i talarstolen. Så jag är väl inte förvånad.

Helena Lindahl menar att Göran Persson konserverar otidsenliga bilder och att han borde veta i vilka sammanhang han uttalar sig.

– Han förstärker könsstereotyper när han uttalar sig som han gör. Jag vet inte om han försöker göra sig rolig, men i vilket fall är det en eländig machokommentar. Det är dags att han börjar tänka till, säger Helena Lindahl.

Aftonbladet söker Göran Persson för en kommentar.

ARTIKELN HANDLAR OM