Grön Ungdom-topp ljög om Grand Hotel-kväll

Grön Ungdoms språkrör Mårten Roslund ska enligt uppgifter till Aftonbladet varit inblandad i en tumultartad incident på Grand Hotel.

Tidigare under kvällen drack han vin med SDU-toppen Gustav Kasselstrand.

När Aftonbladet konfronterar honom med uppgifterna lämnar han motstridiga besked och säger att han inte varit på restaurangen.

Senare lägger han ut en egen text på nätet – som han bara timmar senare ber om ursäkt för.

Mårten Roslund, språkrör för Miljöpartiets ungdomsförbund Grön Ungdom, befann sig natten den 30 december förra året på den exklusiva Cadierbaren inne på Grand Hôtel i Stockholm. På bilder från kvällen poserar han bland annat med SDU-toppen Gustav Kasselstrand.

Vid ett tillfälle under kvällen, när Kasselstrand lämnat restaurangen, ska Mårten Roslund varit inblandad i en incident med en servitör. Flera i personalen ska ha bevittnat händelsen och en vakt ska ha larmats, enligt uppgifter till Aftonbladet.

Någon gång under kvällen ska sällskapet ha lämnat Grand Hôtel men återvänt igen efter någon timma. När vakterna såg Mårten Roslund nekades han, på grund av den tidigare händelsen, inträde till restaurangen, enligt Aftonbladets uppgifter.

Åt ostron med William Hahne

Aftonbladet har mot löfte av anonymitet och källskydd fått en bekräftelse på att en incident med en servitör ägde rum på hotellet och att Mårten Roslund var inblandad i händelsen. Han ska själv ha diskuterat händelsen vid ett senare tillfälle.

Ytterligare en restauranggäst, som befann sig i baren, såg händelseförloppet. Gästen kände igen Mårten Roslund och noterade var han satt.

– Plötsligt uppstod tumult vid hans bord. Jag hann inte uppfatta exakt vad som hände. Någon sa ”vad fan gör du?”, säger gästen.

– Alla i restaurangen vände sig om och jag tror att någon mer ur personalen sprang dit. En servitör i svart skjorta stod redan där.

Grand Hôtel-kvällen är inte den enda då Roslund umgåtts med SDU-toppar. På en annan bild poserar han med William Hahne. De sitter framför ett bord med ostron, ler och håller om varandra och skålar i vitt vin. Bilden är upplagd på Facebook några veckor senare, i mitten av januari och är enligt uppgift till Aftonbladet tagen på Sturehof i Stockholm.

När Aftonbladet ringer Mårten Roslund för att fråga om incidenten och bilderna på SDU-topparna ändrar han sin historia flera gånger.

– Nej, jag brukar inte befinna mig på Grand Hôtel, jag festar inte och jag dricker inte.

Du var inte där den 30 december?

– Nej.

Men några dagar senare när Aftonbladet ringer upp på nytt kommer han med nya uppgifter.

Jag har en bild där du sitter i en soffa på Grand Hôtel, bilden är taggad den 30 december.

– Just det. Ja det låter ju onekligen märkligt.

Varför förnekade du att du var där?

– Då missförstod jag nog vad du frågade om, jag trodde du frågade om incidenten.

Kan du berätta hur kvällen förlöpte?

– Vi umgicks och gick, antar jag.

Vilka var med?

– Jag vet inte, eftersom jag inte minns exakt vilka vi var som var där.

Känner du William Hahne?

– Nej, inte särskilt väl. Vi har aldrig umgåtts på tu man hand. Men det är klart att när jag blev aktiv i Grön Ungdom för fem, sex år sedan, då var han aktiv i SDU. Det är klart att vi har träffats efter debatter.

Var det någon från SDU där under kvällen?

– Jag vet som sagt inte exakt vem jag var där med. De som jag har hälsat på från SDU skulle vara William och Gustaf Kasselstrand.

Har du varit på Grand Hôtel så många gånger plötsligt, så att du inte kommer ihåg vilken av kvällarna jag syftar på?

– Som politiker träffar jag ofta många personer som jag känner ganska ytligt för att nätverka. Jag minns inte vem jag var med när jag var på Grand Hôtel.

Enligt mina uppgifter inträffade en incident och senare på kvällen fick du inte komma in.

– Det har inte hänt.

När Aftonbladet börjar ställa frågor om bilden där han sitter och håller om William Hahne, som är tagen vid restaurangbesöket på Sturehof, ändrar Mårten Roslund sig igen.

– Ja... Men då har väl jag bett honom att slå sig ner, så har vi tagit en lite skämtsam bild, pikat varandra. Du som är miljöpartist vill ha öppna gränser, du som är Sverigedemokrat… du vet skoja med varandra som man kan göra.

På den här bilden ser det ut som att ni känner varandra väldigt bra, det ser ut som att ni är där tillsammans.

– Vi känner inte varandra särskilt väl, vi är bekanta och vi har säkert många gemensamma vänner.

När Aftonbladet kontaktar Mårten Roslund för att ställa kompletterande frågor skriver han att han är upptagen och ber att få ringa upp på tisdagsmorgonen och svara på frågor då.

På måndagskvällen lägger han själv ut ett inlägg på Facebook med bilder där han skålar med William Hahne och Gustav Kasselstrand. Inlägget har rubriken ”Ett Sverige som välkomnar alla”.

Men bara några timmar senare ändrar sig Mårten Roslund igen, och ber nu om ursäkt för inlägget på Facebook.

William Hahne och Gustav Kasselstrand uteslöts 2015 ur SD. Partiledningen ansåg att de hade för extrema åsikter. Efter uteslutningen bröt SD med SDU. I februari rapporterade Sveriges Radio att Hahne och Kasselstrand bildat ett nytt parti.

Skandaler som har skakat MP
Publisert: