Anna Kinberg Batra lämnar politiken

avPär Karlsson

SAMHÄLLE

Anna Kinberg Batra lämnar politiken.

Den avgående M-ledaren kommer inte att kandidera till riksdagen inför valet 2018.

– Det är svårt att motivera att göra en ny totalsatsning till riksdagen, säger hon till Aftonbladet.

Foto: PONTUS ORRE
Anna Kinberg Batra lämnar politiken.

Den 1 oktober ska Moderaterna välja ny partiledare. Då har det gått drygt en månad sedan Anna Kinberg Batra meddelade att hon avgår. Beskedet kom efter en lång tid av sjunkande opinionssiffror och hård kritik från partikamraterna.

Nu står det klart att Kinberg Batra inte bara lämnar partiledarposten, hon kommer också att helt säga adjö till politiken. Hon ger nu beskedet att hon inför valet 2018 inte kommer att kandidera för att återigen bli invald från valkretsen Stockholms län.

– Det har jag bestämt mig för att inte göra. Jag är stolt över det förtroende jag fick, både som partiledare och för att sitta i riksdagen för Stockholms län. Men efter nästa val ser jag fram emot att göra något annat, säger hon.

”Jag gav det här allt jag hade”

Hon menar att beslutet att lämna riksdagen nästa år är naturligt i den situation som blivit.

– Jag gav det här allt jag hade och jobbade stenhårt, både som riksdagsledamot, sen som gruppledare och annat och sen som partiledare. Sen har jag kommit fram till det beslutet att jag ska lämna som partiledare. Då är det svårt att motivera att göra en ny totalsatsning till riksdagen. Då ser jag fram emot att göra något annat i en ny roll.

Vad ska du göra i stället?

– Det har jag inte bestämt ännu. Jag satsade helhjärtat på det här. Det är bara ett par veckor sedan som jag bestämde mig för att avgå. Sverige behöver en ny regering och nu är det andra som ska ta det moderata ledarskapet vidare. Själv får jag återkomma till hur min nya roll ser ut.

Hur känns det här?

– Efter omständigheterna känns det helt okej. Jag mår bra och jag är trygg i det beslut jag fattat. Det är klart att jag inte ville fatta det nu. Jag hade velat satsa över valet och jag ville vinna valet, det vill jag fortfarande att Moderaterna och Alliansen ska göra.

Hur tänker du kring framtiden för Moderaterna?

– Jag råkar veta att den moderata politiken är väldigt bra och jag hoppas att debatten får handla om den väldigt snart. Moderaterna förtjänar att gå starkare ur det här läget vi är i nu. Jag har gjort det jag kan och fattat mitt beslut. Nu lämnar jag resten till andra. Men jag har fått förtroendet av väljarna i Stockholms län att sitta kvar i riksdagen och tänker fortsätta mandatperioden ut och sköta mitt jobb i den rollen.

Kom in första gången 2000

Kinberg Batra kom in i riksdagen första gången år 2000, då som ersättare. Hon var ordinarie ledamot 2001–2002, men misslyckades med att komma in perioden efter det.

Efter valet 2006 har hon dock varit ordinarie ledamot, något som hon lyckades med tre mandatperioder i rad. 2010 utsågs hon till gruppledare, en post hon satt kvar på tills hon utsågs till Fredriks Reinfeldts efterträdare på partiledarposten i januari 2015. Hon satt även på den centrala posten som M:s ekonomiska talesperson under flera år.

ARTIKELN HANDLAR OM