Björklund om Alliansen: ”Inte varit våra bästa dagar”

Manar partiernas företrädare att skärpa sig

Av: Anette Holmqvist, Pär Karlsson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3

Liberalernas partiledare Jan Björklund står fast vid Alliansen.

Samtidigt manar han till ”skärpning” inom samarbetet – efter att C satt hårt mot hårt mot M om förhandlingar med SD.

Dessutom upprepar Björklund:

– Liberalerna är inte beredda att förhandla med SD.

Allianssamarbetet har fått sig en rejäl törn efter Anna Kinberg Batras besked om att hennes parti Moderaterna kan tänka sig att söka stöd av SD i riksdagen och även förhandla med partiet i utskotten.

I morse slog C:s gruppledare Anders W Jonsson fast att detta inte är aktuellt för C och krävde att M måste förklara vad man egentligen menar. Han framhöll dock att C fortsatt värnar Alliansen.

Irriterad över uttalanden

Även L-ledaren Jan Björklund har i dag gett sin syn vid en pressträff i riksdagen. Han inledde med att slå fast att hans parti fortsatt värnar Alliansen och att det är en sådan regering han vill se framåt.

– Sverige ska få en alliansregering som kan styra Sverige, säger han.

Björklund var också tydligt irriterad över de många bud som kommit från alliansföreträdare de senaste dagarna. Han framhöll att man inte kan komma med ultimatum mot varandra, och skickade därmed en skarp markering till allianskamraten Centerpartiet. Han menade att ”tonläget måste dämpas” och att Alliansens företrädare måste ”ta sig samman”.

– Börjar man ställa ultimatum mot varandra eller börjar trissa upp tonläget så är min erfarenhet att samarbetet tar skada, säger Björklund.

– Jag hoppas att alla i Alliansen delar min uppfattning om att det här samarbetet är viktigt och därför gäller det nu att skärpa sig.

L samarbetar hellre över blockgränsen

Därefter slog han fast att L fortsatt jobbar för en alliansregering som kan styra Sverige, efter 2018.

– Naturligtvis är önskemålet att få en egen majoritet. Men även om man inte får det, så är Alliansen större än de rödgröna partierna så tar vi över regeringsmakten. Det är i princip den situation vi hade 2010–2014.

Björklund menade också att det är detta som alla förberedelser måste handla om nu.

– Om det inte skulle inträffa och vi får en parlamentarisk situation som ser mer ut som dagens, då har jag tidigare sagt hur jag ser på den situationen. Liberalerna är inte beredda att förhandla med SD och jag tror att Sverige mår bäst av att de hålls utanför inflytande på regeringspolitiken. Inflytande i riksdagen har de redan eftersom de har röster och mandat enligt vår grundlag. Inflytande i regering har man om någon vill samarbeta med en, och det ska de hållas utanför.

– I en sådan situation tycker jag att det bästa vore om Alliansen samlat samarbetar i någon form över blockgränsen.

”Inte varit Alliansens bästa dagar”

Efter pressträffen upprepar Jan Björklund till Aftonbladet att hans parti inte kommer att samarbeta med SD i riksdagens utskott eller verka för att Alliansen gemensamt gör det. Han menar dock att M snarast måste förklara vad man menar med sitt utspel, detta eftersom utskotten sammanträder redan i eftermiddag.

Men några ultimatum är han inte beredd att ställa.

– Det gör man inte i en allians, slår han fast.

Det verkar rörigt i Alliansen just nu?

– Ja det har inte varit Alliansens bästa dagar de senaste dagarna.

Publicerad:

LÄS VIDARE