Politik

Löfvens attack: Är en enkel svetsare, men jag kan läsa

Av: 

Jonathan Jeppsson

Pär Karlsson

SAMHÄLLE

Statsminister Stefan Löfven (S) och nyvalde M-ledaren Ulf Kristersson drabbade i dag samman för andra gången på kort tid.

I riksdagens partiledardebatt rök statsministern och moderatledaren ihop angående utsikterna för svensk ekonomi.

– Det är förvånande att en ekonom inte har bättre koll. Jag är en enkel svetsare, men jag kan läsa, säger Löfven.

I söndags gjorde Moderaternas Ulf Kristersson sin första partiledardebatt i SVT:s Agenda.

Enligt en undersökning i Aftonbladet/Inizio fick han högst betyg av tittarna.

I dag drabbade partiledarna samman i årets första riksdagsdebatt.

Och Kristersson och Löfven rök genast ihop kring om budgeten eldar på svensk ekonomi för mycket. Trots att svensk ekonomi går som tåget, menar Konjunkturinstitutet i en rapport att regeringens budget är kraftigt underfinansierad.

”Verkligheten är er fiende”

Kristersson anklagade Löfven och hans regering för att spendera för mycket pengar i sin budget för nästa år. Han menade att resurser måste sparas för kommande lågkonjunktur.

– Vad är det regeringen vet som inga expertmyndigheter vet? sa M-ledaren.

Löfven slog tillbaka och menade i stället att hans regering vänt underskott i budgeten till överskott.

– Du satt i en regering som såg till att vi hade kraftiga underskott. Verkligheten är er värsta fiende. Vid alla tillfällen ni styrt lämnar ni med stort budgetunderskott och högre arbetslöshet. Nu har vi vänt det en tredje gång. Alla borde få ta del av överskottet. Hur ska era skattesänkningar stärka välfärden?

”Är en enkel svetsare”

M-ledaren Kristersson menade att Alliansregeringen klarade ekonomin bättre än i stort sett alla andra regeringar i Europa under den svåra finanskrisen.

– Att ni kan spendera alla pengar i högkonjunktur beror på att tidigare regeringar inte gjorde det. Alla vet att vi hade den största lågkonjunkturen sen 30-talet. Lite grundläggande ödmjukhet inför världskonjunkturen hade varit bra från statsministern.

Löfven höll inte med:

– Nu är jag inte ekonom. Jag är en enkel svetsare, men jag kan läsa. Ni lämnade efter er underskott. Socialdemokrati står för ordning och reda i de offentliga finanserna. Det är det bästa för jobben och välfärden på sikt.

  • Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

När det var Löfvens tur att ta replik på Kristersson tog han upp regeringsfrågan och Sverigedemokraterna. I januari var M det första parti som bröt isoleringen av SD.

– En regering som vill bygga Sverige starkt kan inte ta stöd av ett främlingfientligt parti. Hur skulle kampen mot antisemitismen påverkas av ett parti med nazistiska rötter? Hur påverkas säkerhetspolitiken?

”Driver vår politik in i kaklet”

Kristersson anklagade Löfven för att agera ovärdigt i talarstolen.

– Vi kompromissar och samarbetar med våra fränder i alliansen. Vi står för vår egen politik fullt ut. Röstar andra på vår politik är det helt okej. Vi driver vår politik ända in i kaklet, det är vi skyldiga våra väljare. Att kasta ur sig anklagelser som du vet inte fäster på våra våra värderingar, det är ovärdigt.

Löfven poängterade att han aldrig kommer att göra sig beroende av SD i regeringsställning. Han tog också upp de lokala exemplen i Gävle och Hässleholm där Alliansstyren tagit över i minoritet efter att SD röstat på deras budget.

Kristersson svarade med att jämföra SD med Vänsterpartiet.

– Att låta SD ha vetorätt ha budget i en svensk riksdag vore lika oseriöst som att låta V ha det. Det ni säger att är, hur små S än är, så ska ni alltid ha regeringsmakten. Jag delar inte den bilden.

ANNONS

MISSA INTE CHANSEN! Nike säsongsrea med utvalda stilar upp till 50% rabatt

Extern länk från Nike SE

Shoppa här!

OBS! Den här artikeln har tidigare innehållit ett liveflöde som inte längre stöds av vår nuvarande sajt. Övrig text i artikeln kan fortfarande innehålla syftningar till det flödet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Samhälle

/

Politik

ÄMNEN I ARTIKELN

Politik

Stefan Löfven

Ulf Kristersson