Spelet om regeringsmakten

”Bra för Sverige om S ruckar sig om statsministerposten”

Centerpartiets partisekreterare om regeringsförhandlingarna

avAnette Holmqvist

Regeringsförhandlingarna om en mittenregering stupade i går – efter Annie Lööfs nej.

Centerns partisekreterare Michael Arthursson pekar ut statsministerfrågan som en förklaring:

– Att hitta en lösning där Stefan Löfven eller någon annan socialdemokrat inte är statsminister, det har S överhuvudtaget inte varit beredda att diskutera, säger han i P1-morgon.

Enligt Aftonbladets källor inom alla de fyra partier som förhandlat om en mittenregering, S, MP, C och L, fanns det på lördagsnatten ett avtal som alla partiledare enades om att ta tillbaka till sina partigrupper för att förankra.

Uppgiften bekräftades av Michael Arthursson i Sveriges radio P1 i morse.

– Det fanns ett dokument som visade hur långt eller hur kort Socialdemokraterna var beredda att gå, säger han.

1 av 3 | Foto: MAGNUS SANDBERG
Michael Arthursson (C), partisekreterare.

”Duger inte”

Enligt C:s partisekreterare vände sig hans parti framförallt mot att S inte ville gå tillräckligt långt på arbetsmarknadsområdet. Särskilt om åtgärder för att minska arbetslösheten bland unga utan gymnasieutbildning och nyanlända.

– Då krävs det ordentliga reformer. Men då var svaret, ”nej, men vi gör en utredning med arbetsmarknadens parter. Vi har ingen bestämd inriktning på det”. Det duger inte om Socialdemokraterna begär att få vårt stöd för att få vara statsminister, säger Arthursson.

Att C nu har sagt nej både till Ulf Kristersson (M) och Stefan Löfven (S) som statsministrar berördes också i radiointervjun.

Michael Arthursson fick frågan om det nu kan bli aktuellt för C att återgå till ett stöd till Alliansens statsministerkandidat, Kristersson. Hans svar blev att C tycker att det är bra att frågan nu går tillbaka till talmannen Andreas Norlén – och att de andra partierna, inte minst de två största, S och M, nu måste visa större vilja att ändra sina positioner.

– Vi, med 8,6 procent, kan inte ensamma lösa denna frågan, säger Arthursson.

Låsning om Löfven

Partisekreteraren menade att Sverige inte har ett ”presidentvalsystem eller ett tvåpartisystem” och att det därför är upp till de åtta olika partierna att försöka hitta möjliga vägar framåt.

En lösning han själv tog upp var att Socialdemokraterna går med på en lösning där något annat parti får statsministerposten.

– Då får de väl se, ”okej vi kanske kan hitta en lösning där Stefan Löfven eller någon annan socialdemokrat inte är statsminister”, men det har de inte överhuvudtaget varit beredda att diskutera, säger Arthursson i P1-morgon.

Stefan Löfven har flera gånger slagit fast att Socialdemokraterna, som är Sveriges största parti med drygt 28 procent, ska ha statsministerposten i en regering där S ingår.

Vill att S ska rucka sig

På frågan om han tror att S kommer att göra det svarar partisekreteraren:

– Det vore bra för Sverige om de ruckar sig, säger han i P1-morgon.

Michael Arthursson framhöll därefter att Centerpartiet testat en lösning med sin egen partiledare Annie Lööf som statsminister, men att den tanken förkastats av både Socialdemokraterna och Moderaterna.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!